IDEJE ZA SMANJENJE RAZINE UGLJIKA U ATMOSFERI

Algama protiv globalnog zagrijavanja

29.05.2022 u 07:54

Bionic
Reading

Dok čovječanstvo smišlja inovativne načine za napuštanje fosilnih goriva kako bi zaustavilo porast razine ugljika u atmosferi, britanska start-up tvrtka vjeruje da se globalno zagrijavanje može zaustaviti obrnutim putem: izvlačenjem ugljika iz atmosfere. I to uz pomoć - morskih algi.

Izravno hvatanje ugljika iz zraka trenutno je prilično skupo, ali londonska tvrtka Brilliant Planet tvrdi da bi se, zahvaljujući njezinoj tehnologiji, dekarbonizacija atmosfere mogla provoditi u masovnim razmjerima za desetinu aktualne cijene. Ideja stručnjaka iz Brilliant Planeta jest korištenje prirodnog procesa cvjetanja morskih algi koji izvlači ugljik iz atmosfere, a kao nuspojavu ima također vrlo poželjan proces deacidifikacije oceana.

Njihov model predviđa izgradnju golemih otvorenih plitkih bazena u pustinjskim područjima nedaleko od morske obale u kojima bi se stvarali povoljni uvjeti za rast i cvjetanje morskih algi. Nova tehnologija imala bi potencijal izvlačenja milijarda tona ugljika iz zraka, uz relativno niska ulaganja i samoodrživost, za samo desetinu cijene u odnosu na postojeće tehnologije.

Alge su iznimno učinkovit biološki stroj za hvatanje ugljika. Cijela njihova površina posvećena je fotosintezi i - za razliku od biljaka - alge ne rasipaju resurse na debla ili korijenje. Istodobno, rastu i razmnožavaju se jako brzo u odgovarajućim uvjetima - a baš takve uvjete planira im osigurati Brilliant Planet.

Izvršni direktor tvrtke Adam Taylor nedavno je opisao kako bi otprilike izgledao proces dekarbonizacije pomoću algi. Prvo bi se izabralo neko ravno pustinjsko zemljište u tropskom pojasu u blizini morske obale na kojemu bi se izgradio golemi sustav plitkih bazena. Zatim bi se postavio sustav pumpi koji bi s udaljenosti od dva do tri kilometra od obale crpio hladnu morsku vodu bogatu hranjivim tvarima i upumpavao je u bazene gdje bi ona polako cirkulirala.

Stručnjaci bi među tisućama lokalnih sojeva algi izabrali one koje najbolje odgovaraju kriterijima, a zatim bi ih pustili da se šire u bazenima: prema izračunima Brilliant Planeta, jedna čaša odgovarajućih algi u nekoliko tjedana ispunila bi četiri bazena od 12.000 četvornih metara.

Tvrtka tvrdi da može jednostavno održavati optimalne uvjete za rast algi pomoću vlastite senzorske tehnologije, satelitskih snimaka i umjetne inteligencije. Najveći energetski trošak predstavljao bi neprekidni rad crpnog sustava, koji bi se međutim mogao napajati solarnim panelima ili vjetroelektranama. Taylor je rekao da je tvrtka već identificirala 'uži popis' od oko pola milijuna četvornih kilometara prikladno ravnog obalnog pustinjskog zemljišta. Brilliant Planet već je uspješno testirao svoj model na eksperimentalnoj lokaciji površine od tri hektara u Maroku. Na istoj lokaciji sljedeće godine trebalo bi niknuti novo pokusno postrojenje površine od 30 hektara, a nakon toga tvrtka planira izgraditi prvi 'pravi' kompleks, komercijalno postrojenje površine od oko 1000 hektara na kojemu bi se prema izračunima iz atmosfere godišnje izvlačilo 40 tisuća tona ugljika. Hoće li model Brilliant Planeta ikada postati globalno relevantan, ponajviše će ovisiti o cijeni, a u tvrtci smatraju da bi njihova cijena mogla biti samo oko desetinu cijene drugih sličnih tehnologija.