TAJNE TIJELA

Deset činjenica koje i muškarci i žene trebaju znati o ženskom orgazmu

  • Autor: Gea Vlahović
  • Zadnja izmjena 04.08.2022 16:35
  • Objavljeno 04.08.2022 u 16:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ruslan Ruslan / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije otkriće da je ženski orgazam mnogim muškarcima još uvijek misterij. No, istina je da to vrijedi i za mnoge žene, koje još uvijek ne znaju dovoljno o tome kako postići seksualni vrhunac.

Ženski orgazam nije biološka nužnost – za razliku od muškaraca, žene mogu začeti dijete i bez njega. No, svi znamo koliko je orgazam važan kada je u pitanju zdrav i ispunjen seksualni život. I, kao što to obično biva, što ste bolje informirani, to ste u boljoj poziciji da dobijete točno ono što želite – i trebate – pa i kada je u pitanju potpuni seksualni užitak.

Evo nekih zanimljivih činjenica o ženskom orgazmu koje bi vam mogle pomoći.

Klitoris ima do 8000 živčanih završetaka

Stručnjaci procjenjuju da klitoris ima između 6 i 8 tisuća živčanih završetaka – ono što vidimo samo je vrh ledenog brijega. Zato je i logično da će žene puno brže i lakše doživjeti orgazam stimulacijom klitorisa. Nedavna studija objavljena u Journal of Sex & Marital Therapy otkrila je da samo penetracijom orgazam doživljava tek 18 posto žena. Drugim riječima, velika većina žena za potpuni seksualni užitak treba dodatnu stimulaciju klitorisa.

Višestruki orgazmi nisu mit

Studija u kojoj je sudjelovalo 800 visoko obrazovanih žena pokazala je da je približno 43 posto njih doživjelo višestruke orgazme. Što je ustvari višestruki orgazam? Neke žene doživljavaju duge, kaskadne orgazme, pri čemu nastavljaju imati snažne ritmičke kontrakcije zdjelice dugo vremena. Zatim su tu i orgazmi u kojima dolazi do visokog stupnja seksualne ugode, da bi onda, uz nastavljenu stimulaciju, ponovno počelo rasti uzbuđenje koje vodi prema vrhuncu.

Prosječan orgazam traje do dvije minute

Ne postoji tako nešto kao prava duljina trajanja orgazma. Nekada se vjerovalo da ženski orgazam traje između tri i 15 sekundi. No, onda je utvrđeno da on može trajati i 20 sekundi pa sve do 2 minute. Prema provedenim studijama, čak 40 posto žena procjenjuje da njihov orgazam traje između 30 i 60 sekundi ili duže, dok 48 posto žena tvrdi da doživljava uglavnom duge orgazme.

Ženama je potrebno više vremena za postizanje orgazma nego muškarcima

Riječ je o stereotipu, ali u ovom slučaju, znanstveno potkrijepljenom. Još su davnih 1960-ih istraživanja pokazala da je ženama potrebno oko 10 do 20 minuta seksualne igre kako bi doživjele orgazam, u usporedbi sa samo četiri minute dovoljne muškarcima. To, naravno, ima veze i s time koliko je osoba unaprijed uzbuđena i koliko je intenzivna stimulacija. No, zašto je takva razlika između žena i muškaraca, ne zna se. Naprosto, činjenica je da je ženama potrebna viša razina uzbuđenosti i različite vrste stimulacije.

Neobična veza između orgazama i glavobolja

Svi znamo da je glavobolja tipičan izgovor kad smo preumorne za seks, no zapravo bi trebalo biti suprotno - prema istraživanju koje je provelo International Headache Society, 60 posto osoba koje pate od migrene doživjelo je nakon orgazma umjereno ili potpuno ublažavanje simptoma. Znanstvenici, međutim, upozoravaju: ako vam se dogodi da u trenutku orgazma osjetite vrlo bolnu eksplozivnu glavobolju, morate se što prije obratiti liječniku. Naime, ta vrsta boli može imati veze s subarahnoidnim krvarenjem, vrstom moždanog udara uzrokovanog pucanjem krvne žile u mozgu.

Orgazmi izazivaju uključivanje i isključivanje dijelova vašeg mozga

Osjećate li se nakon orgazma kao da ne možete jasno razmišljati? To je zato što je orgazam posrednik neurotransmitera koji utječu na ostale funkcije. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Groningen u Nizozemskoj pokazalo je da orgazam deaktivira područje u mozgu zaduženo za procesuiranje straha, kao i one dijelove koji reguliraju našu 'budnost za opasnost'. Isto tako, znanstveno je utvrđeno da u trenutku orgazma imamo umanjenu samokontrolu i snižen stupanj moralnog rasuđivanja.

Ženski orgazam povećava toleranciju na bol

Studije su pokazale da se kod žena prag boli tijekom orgazma povećava za 75 posto, a prag detekcije boli za čak 107 posto. Ta tolerancija na bol povezana je s hormonima endorfinom i oksitocinom koji se oslobađaju prilikom orgazma a imaju analgetičko i anksiolitičko djelovanje te poboljšavaju raspoloženje. Učinak će trajati oko 10 do 20 minuta. S druge strane, muški mozak kada doživi orgazam ne oslobađa oksitocin pa tako muškarci osjećaju pojačani užitak, ali bez efekta smanjenja osjeta boli.

Sposobnost za postizanje orgazma može biti genetska

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Biology Letters, vaš bi DNK mogao biti odgovoran za najmanje trećinu, a možda čak i 60 posto vaše sposobnosti da dosegnete orgazam. Naime, utvrđeno je da postoji korelacija u sposobnosti postizanja orgazma i udaljenosti klitorisa i uretre: ako je vaš klitoris udaljen manje od 2,5 centimetra od uretre, veća je vjerojatnost da ćete doživjeti orgazam tijekom snošaja.

Većina žena ejakulira prilikom orgazma

Najnovija istraživanja pokazuju da čak oko 54 posto žena prilikom orgazma ejakulira gustu mliječno bijelu tekućinu sličnu sjemenu. To nije isto kao u pornografiji popularno 'squirtanje', koje se odnosi na koitalnu inkontinenciju, odnosno nehotični gubitak određene količine mokraće, što prema istraživanjima prilikom orgazma doživi oko 66 posto žena.

Lezbijke doživljavaju orgazam češće nego žene u heteroseksualnim vezama

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Archives of Sexual Behavior, čak 95 posto heteroseksualnih muškaraca obično ili uvijek doživljava orgazam tijekom seksualnog odnosa, dok isto vrijedi za samo 65 posto heteroseksualnih žena. Istovremeno, čak 86 posto žena u istospolnim vezama obično ili uvijek doživljava vrhunac tijekom seksa.

Još nekoliko činjenica o ženskom orgazmu:

- Žene koje nisu u vezi a imaju redovitog partnera postižu orgazam u 62 posto slučajeva;

- Samo 11 posto žena doživljava vrhunac prilikom prvog seksualnog odnosa s novim partnerom;

- Nakon šest mjeseci veze 'samo' 67 posto žena redovito doživljava vrhunac;

- Čak 67 posto žena priznaje da su barem jednom glumile orgazam;

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!