PROBLEMI U KREVETU

Probleme s erekcijom muškarci će najlakše riješiti uz podršku partnerice (ili partnera)

  • Autor: G.V.
  • Zadnja izmjena 23.01.2023 07:52
  • Objavljeno 23.01.2023 u 07:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: M-Production / Alamy / Alamy / Profimedia

Duboko ukorijenjene društvene norme koje muškost i muževnost povezuju sa seksualnom potentnošću i snagom čine prilično neugodnom i opterećujućom svaku situaciju u kojoj muškarac ne uspijeva biti 'na nivou' očekivanja.

Tako, ako vaš partner ima problema s erekcijom, čak i ako ste dugo zajedno, to može biti izvor velikih frustracija za oboje, osobito jer je i razgovor o tom problemu teško otvoreno voditi. Erektilna disfunkcija je 'sramota' i tabu, ona nije nešto o čemu se često i otvoreno javno govori, no problem je puno češći nego što se čini: podaci pokazuju da preko 50 posto muškaraca u dobi između 40 i 70 godina ima djelomičnu ili potpunu erektilnu disfunkciju. Štoviše, problem se s godinama povećava, ali se uglavnom može i uspješno riješiti.

Mnogo je čimbenika koji mogu izazvati probleme s erekcijom. Potrebno je za početak isključiti ili potvrditi potencijalni biološki uzrok, odnosno, posavjetovati se s liječnikom. Naravno, uzrok može biti i psihološki – visoka razina stresa, tjeskoba i brige mogu itekako utjecati na sposobnost postizanja erekcije.

Jedno je sigurno: iako ćete, ako vaš partner ima problem s erekcijom, vjerojatno prvo pomisliti da mu više niste privlačni i da je problem u vama, ovaj problem rijetko je povezan s time da muškarac više ne smatra svoju partnericu privlačnom. Štoviše, ovakvo razmišljanje samo povećava psihološki pritisak pa to što vaš partner ima problem s erekcijom postaje tamni oblak nad vašim odnosom, čime se samo perpetuira začarani krug.

Dakle, ako ste isključili medicinske uzroke partnerova problema s erekcijom, postavlja se pitanje: postoji li nešto što biste vi trebali učiniti?

1/ Pokažite mu da ste tu za njega

Važno je da, ukoliko se suočavate s ovim problemom, osvijestite da to nije nešto što treba prepustiti muškarcu da sam riješi – problem je zajednički i na njegovu rješavanju trebate raditi zajedno. Svakako je bitno da svome partneru date podršku, čak i ako se vama i ne čini da je problem osobito ozbiljan. Ako primijetite da njega taj problem zabrinjava, podržite ga i ohrabrite.

2/ Otvoreno razgovarajte o problemu

Jako je važno da otvoreno razgovarate o tome što se događa. Pomognite mu da ne uvjeri sebe da vas je razočarao kao muškarac - to je već jedan korak bliže prema rješenju problema jer erektilna disfunkcija za muškarca može biti izvor velike tjeskobe, koja učinkovito onemogućuje bilo kakav napredak prema pronalasku rješenja. Ovo je bitno čak i kad postoji realan biološki uzrok za ovaj problem – kada vaš partner ima problema s erekcijom, razumljivo je da je to za njega jako uznemirujuće i da mu je potrebna vaša podrška.

3/ Nemojte ignorirati problem

Nemojte se pretvarati da se ništa nije dogodilo. To će samo pogoršati situaciju. Šutnja nije podrška. Pomislite samo, ako je problem s erekcijom nešto jako opterećujuće za muškarca, ako vi šutite o tome, kakve se sve misli mogu početi njemu rojiti u glavi? Budite iskreni i otvoreni.

4/ Seksualnost je puno više od snošaja

Na kraju, ne zaboravite da penetracija nije preduvjet niti jamstvo za ispunjen, bogat i sretan seksualni odnos. Većina se parova uglavnom drži istih uhodanih dobro poznatih obrazaca, no zašto bi tako bilo i za vas? Predigra, milovanje, masaže, razne seksualne igrice i igračke, mogu pomoći u ponovnom oživljavanju vašeg seksualnog života.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!