JUBILEJ JEDNOG OD SIMBOLA AUSTRIJSKE METROPOLE

Bečko veliko kolo slavi 125 rođendan adrenalinskom atrakcijom

03.07.2022 u 17:52

Bionic
Reading

Wiener Riesenrad ili Bečko veliko kolo, jedna od najvažnijih znamenitosti Beča, ovoga ljeta slavi 125. rođendan. I odmah treba reći: Wiener Riesenrad danas pokazuje da nije oronuli starac, već da itekako drži korak sa suvremenim dobom.

Nepisano pravilo za sve posjetitelje Beča kaže da onaj tko se nije provozao Wiener Riesenradom i nije bio u Beču. Atrakcija u gradskom parku Prater izgrađena je 1897. za proslavu 50. obljetnice cara Franje Josipa I., kao jedan od najvećih panoramskih kotača u to vrijeme. Danas, 125 godina poslije, to je najstariji preživjeli panoramski kotač na svijetu.

Svoj rođendan - koji 'pada' točno na današnji dan, 3. srpnja - kotač slavi važnom inovacijom, Platformom broj 9, staklenom platformom koja omogućava najodvažnijima da spektakularan krug Kola naprave pod otvorenim nebom.

Platforma 9 jamči uzbuđenje, ali pod uvjetom da se ne bojite visine. Naime, na toj posebno izgrađenoj platformi posjetitelji Kola željni adrenalina mogu uživati ​​u uzbudljivoj vožnji na čeličnoj konstrukciji sa staklenim podom, uživanciju kakvu su doživjeli samo dizajneri kada su 1897. gradili Bečki panoramski kotač. Ta platforma nema ni bočnih zidova niti krova. Oni koji se usude provozati osigurani su pojasevima i mogu se prepustiti jedinstvenoj jurnjavi u visine s dodatnom kvalitetom atraktivnog visinskog razgleda grada.

U tjednu prije službenog rođendana Wiener Riesenrada, na prijelazu iz lipnja u srpanj, pripremljen je jedinstven obljetnički program koji nudi nesvakidašnji kazališni doživljaj. Pod naslovom '125 godina Wiener Riesenrada - 125 godina povijesti koja se može doživjeti' Veliko bečko kolo slavi rođendan s nagrađivanim kazališnim ansamblom Nesterval. Ovo jedinstveno kazališno iskustvo započinje za posjetitelje Kola kupnjom ulaznice i traje do nakon vožnje.

Dvorište Riesenrada scena je za ovu produkciju, kao i Muzej Panorama i, naravno, sam Riesenrad. Predstava se bavi 125-godišnjom poviješću Kola, a povijesne činjenice i osobna sjećanja posjetitelja preuzimaju se tijekom predstave i prevode na kazališni jezik. Vožnja Riesenradom tako postaje uranjanje u povijest i jedinstveno, osobno sjećanje. Svi izvođači s jedne strane utjelovljuju povijesne ličnosti, a s druge su, pak, i pravi Bečani. Da se mislilo i na turiste, pokazuje činjenica da svi izvođači govore i engleski.

Povodom rođendana obilježavaju se i neki povijesni događaji. Posljednji vijak Kola pričvršćen je 25. lipnja 1897, dok je Riesenrad svečano otvoren 3. srpnja. Od tada se mnogo toga dogodilo u Kolu i oko njega.

Naime, treba podsjetiti da je bečki Riesenrad ujedno i poznata filmska lokacija, jer je bio i još jest popularno mjesto snimanja klasičnih filmova - od 'Trećeg čovjeka' (1949.) i 'Daha smrti' (1987) iz serijala o Jamesu Bondu, pa do 'Prije svitanja' (1995) režisera Richarda Linklatera.

U povijesnome smislu, uskrsnuće Wiener Riesenrada nakon Drugoga svjetskog rata također se držalo i uskrsnućem Beča. No, u prošlosti je bilo i spektakularnih artstičkih akcija. Primjerice, 1914. francuski jahač, sjedeći na konju, napravio je čitav krug na krovu jedne kabine Riesenrada, spektakularni prizor koji je iskorišten za film iz toga doba. Sve je bilo popriličan rizik. Naime, Wiener Riesenrad je visok gotovo 65 metara i težak 430 tona.