BORBA S DVOJAKIM EMOCIJAMA

Ako nekoga volite a istodobno vas iscrpljuje, vrijeme je za odlazak

04.09.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Da li vam se ikada dogodilo da prema nekome osjećate iskrenu i duboku ljubav, ali da iz ovog ili onog razloga shvaćate da morate izaći iz te veze? Čini se kao bezizlazna i kontradiktorna situacija, ali osobe koje najviše volimo nekada nas mogu najviše i povrijediti.

Što kad se zbog nečega osjećamo izdano, kad nam je srce slomljeno – što kad smo duboko razočarani i nastali je jaz naprosto pregolem da bismo ga mogli zanemariti? Isto tako, moguće je da bez obzira na svu ljubav koju osjećamo naprosto shvaćamo da s drugom osobom ne dijelimo iste vrijednosti, nemamo iste ciljeve, slične ideje o budućnosti, što bi se moglo jednoga dana pokazati problematičnim. Jasno, moguće je i da naprosto s nekim ne funkcioniramo – kad smo zajedno, uglavnom smo kao pas i mačka. Bez obzira o čemu je riječ, stvar je u tome da mi i dalje volimo tu osobu, ali naprosto ne možemo ostati s njom.

Svi znamo koliko je teško ostati prizemljen kada si zaljubljen. Tada sva upozorenja da nikada ne treba gubiti glavu padaju u vodu. Ipak, čak i kada ljubav nije upitna, ostati u vezi koja je emocionalno iscrpljujuća i puna patnje, isto tako nema puno smisla.

Ljubav je prilično opasan osjećaj – može nas potpuno obezglaviti, vezati uz pogrešnu osobu, navesti da posve izgubimo sebe. Izazvat će tektonske promjene u našem svijetu i bez trunka suosjećanja ostaviti nas pod ruševinama dok mi i dalje osjećamo da – volimo. Činjenica je da kad dođemo u određene godine uglavnom shvatimo da ljubav u stvarnosti baš i ne može savladati sve prepreke i zaliječiti sve rane. Isto tako, emocionalno sazrijevanje podrazumijeva i da nam mora biti sasvim jasno da nas onaj tko nas voli ne bi trebao tjerati u plač. No, što kad se to ipak dešava? Volite se ali i ratujete?

Tada je očito da nešto među vama ne štima. Kad to osvijestite, postat će vam jasno i da je prekid možda jedina opcija. Kako reći: "Volim te, ali te ostavljam?" I prekinuti vezu dok ljubav još postoji? Kako se uspješno nositi s takvim situacijama?

Ako ste donijeli takvu odluku, budite iskreni - da biste ostavili nekoga koga volite, morate biti iskreni s njim. Ne možete prekinuti vezu bez ikakvog objašnjenja i bez posljednjeg razgovora u kojem ćete razjasniti zašto ste se odlučili na prekid. Za taj se razgovor pokušajte što bolje pripremiti – planirajte unaprijed i budite sažeti i jasni, i nemojte koristiti klišeje ili ustaljene fraze poput "Nisi ti kriv nego ja" ili "Samo mi treba malo vremena". Isto tako, budite spremni na ono što bi mogla reći druga osoba i budite nepokolebljivi – nemojte pasti u zamku i dati se nagovoriti da im date još jednu priliku. Ako vam je jasno da vam vaša veza ne donosi istinsku sreću, morate biti odlučni.

Nadalje, nemojte upasti u klasičnu zamku traženja krivca. Kad ostavljate nekoga koga volite, najbolje je izbjeći međusobno optuživanje. Ako ste se već odlučili na prekid, učinite to bez ljutnje.

Jako je važno da se ne iznenadite kad shvatite da i sami patite. Nemojte očekivati da će vama biti lakše samo zato što ste vi donijeli odluku o prekidu – ako doista volite nekoga, kada vaša veza pukne, puknut ćete i vi. Dapače, upravo zato što ste vi prekinuli vezu, emocije s kojima ćete se morati nositi bit će tim kompleksnije. U redu je priznati sebi vlastitu bol, i isto tako, ne dopustiti drugome da ju umanji. Pripremite se na teške trenutke ispunjene sumnjom u vlastite odluke. Podijelite svoje osjećaje s prijateljima i obitelji i budite iskreni prema sebi i prema njima – da bi vas mogli razumjeti i podržati, to je ključno.

Kad prekinete vezu s osobom prema kojoj ste još uvijek emocionalno angažirani, nikada nije dobra ideja nastaviti svog bivšeg partnera ili partnericu pratiti na društvenim mrežama – dapače, najbolja je strategija "nulti" kontakt, izbjegavanje svih kontakata, kako u stvarnom životu tako i online. Misli i emocije vezane uz tu osobu više nisu za vas relevantne – nemojte ih nastaviti pothranjivati. Uostalom, uvijek je lakše ići naprijed ne osvrćući se.

Ako ljubav nije nestala, događa se da se ljudi ne mogu nikako otkvačiti jedni od drugih – stalno se iznova vraćaju vezi koja ne valja, pa ponovo prekidaju. To nikada nije dobro. Ukoliko unatoč svim strategijama ipak padnete u iskušenje da ponovo uspostavite kontakt s bivšim partnerom ili partnericom, sjetite se zašto ste uopće otišli. Prisjetite se svađa, patnje, nerazumijevanja.

Na kraju, ohrabrite sebe mislima o vlastitoj snazi – već je i sama takva odluka bila iznimno hrabra i znak velike emocionalne zrelosti; ako ste je već donijeli i uspješno proveli u djelo, sada je vrijeme za nove životne ciljeve. To nikako ne znači da biste trebali zaboraviti sve što ima veze s vašom bivšom ljubavlju – dapače. Dopustite sebi da sačuvate sve dobre trenutke u sjećanju i okrenite se budućnosti, u kojoj vas čeka još puno novih ljubavi i sreće. Jer vi to zaslužujete.