LJUBAVNI ODNOSI

Ne pokušavajte promijeniti partnera, mogli biste ostati sami

22.10.2022 u 20:11

Bionic
Reading

Više od svega voljeli biste da se vaš partner ili partnerica promijeni, odbaci navike koje vam se ne sviđaju, i postane pažljivija, 'razumnija' osoba? Uvjereni ste da bi samo ta jedna promjena poput čarobnoga štapića preokrenula sve vaše svađe i nerazumijevanja i vaš odnos pretvorila u idealnu harmoničnu vezu o kakvoj ste oduvijek sanjali?

Iako svi znamo da nitko nije bez mana, svejedno je još uvijek vrlo rasprostranjen taj san o pronalasku savršenog partnera, nekoga tko bi zadovoljio sve naše kriterije zamišljene idealne druge polovice. Osim što patimo od ove deluzije, nemali broj ljudi pati od još jedne: već od samog početka veze uzimaju zdravo za gotovo da će moći bez problema promijeniti osobine koje im se kod partnera ne sviđaju.

No, stvarnost je obično prozaičnija: vrijeme prolazi, a promjene ne dolaze, ili se loše osobine često s vremenom i pogoršavaju, do te mjere da zajednički život postaje nemogućim. Čekati da se voljena osoba iznenada probudi kao netko drugi trošenje je dragocjenog vremena kojeg ionako imamo premalo – no ipak, baš to mnogi od nas čine.

Prva stvar koju moramo shvatiti je da partnerski odnos iziskuje prilagodbu i kompromise – kada je riječ o zajedničkom životu u paru, svi mi pristajemo na promjene, makar i sitne, kako bi veza funkcionirala. A te 'žrtve' – i one male i one velike – zapravo učvršćuju emocionalne veze. Promjene hrane vezu i osnažuju je.

No, ponekad su promjene koje partneri jedan od drugoga zahtijevaju nerazumne, nemoguće, pa čak i štetne. Ako tražite od partnera da se potpuno promijeni radi vas, vi ga zapravo poništavate kao osobu. Isto tako, neki zahtjevi za promjenom u stvari se svode na perfidne oblike kontrole i manipulacije.

Također, postoje i neki aspekti voljene osobe koje naprosto ne možete promijeniti. Na primjer, njihova prošlost. Kakva god ona bila – nemoguće ju je izbrisati. Zatim, njihova osobnost. Bilo da je vaš partner introvert, ekstrovert, pretjerano osjetljiv, tvrdoglav, ambiciozan, sramežljiv, izrazito društven ili neurotičan, morate to prihvatiti. Jer ako to niste u stanju, vi tu osobu zapravo ne volite.

Životne vrijednosti i osobni ciljevi, smisao za humor, hobiji koje ima, krug prijatelja s kojima se druži, uvjerenja, način odijevanja, ukus — sve su to stvari koje dolaze 'u paketu' s partner(ic)om. Ništa od toga ne možete oduzeti, zato nemojte ni pokušavati – voljeti neku osobu znači voljeti je u cijelosti, takvu kakva je, sa svim plusevima i minusima. Ako vaš partner ima osobine koje vam se ne sviđaju, imate samo dvije mogućnosti: ili ih prihvatite ili izađite iz te veze.

Ipak, postoje i situacije kada je zahtjev za promjenom prihvatljiv, ali uz poštivanje granica. Otvoren razgovor je uvijek dobra ideja. Istraživanje koje su provela Sveučilišta u Torontu, Dalhousieju i Rochesteru pokazalo je da je u vezama u kojima dolazi do sukoba i napetosti uobičajeno tražiti od partnera da se promijeni. Isto je istraživanje također pokazalo da se te promjene događaju samo onda kada je osoba u stanju regulirati svoje emocije i ponovno procijeniti situaciju. Drugim riječima, postoje određeni trenuci kada je prihvatljivo i preporučljivo zamoliti drugu osobu da promijeni svoje ponašanje.

Na primjer, ako partneru ukažete na štetnu dinamiku koja dovodi u pitanje vaš odnos. Ili kad njegovo ponašanje šteti njemu samome. Ali pritom je važno imati na umu da se ne smijete postavljati autoritarno i isključivo, već suosjećajno. Ako vaš partner na takvu molbu odgovori niječno, imate problem. Tada opet imate samo dvije mogućnosti: odustati i prihvatiti konfliktnu situaciju ili napustiti vezu.

Stvar je u tome da naprosto nije moguće nekoga pretvoriti u ono što biste vi željeli da ta osoba bude. Ako vam je jedini cilj pronaći sebi savršeno odgovarajućeg partnera, ili postojećeg partnera pretvoriti u nekoga tko on nije, imate ozbiljan problem. Jer ni jedno ni drugo zapravo nisu realne opcije. Prvo je rezultat bajki o prinčevima i princezama koji su zauvijek živjeli sretno, a drugo oblik manipulacije i agresije.