statistički podaci

Voda za kupanje u Hrvatskoj i Europi izrazito čista, pogledajte kakve veze s time ima Europska unija

  • I. I.
  • Zadnja izmjena 21.05.2019 16:30
  • Objavljeno 21.05.2019 u 15:23
Bionic
Reading

Kvaliteta vode u Europi i Hrvatskoj znatno je porasla, pa je voda za kupanje u rijekama, jezerima i morima trenutno izrazito čista. Hrvatska se već nekoliko godina može pohvaliti vrlo visokom i stabilnom kakvoćom vode za kupanje, kako navode u Hrvatskim vodama

Prema zadnjim podacima Europske unije (EU) iz 2016. godine, od 21.000 europskih lokacija 10,8 posto ocijenjeno je kao zadovoljavajuće ili dobro, a tek 1,4 posto kao loše, što znači da na 85,5 posto lokacija koje se prate nije bilo štetnih tvari koje onečišćuju vodu, pa su dobile najvišu ocjenu 'izvrsno'.

Te iste godine, prema podacima Hrvatskih voda, tijekom sezone kupanja u Hrvatskoj je analizirano više od 9400 uzoraka voda za kupanje. Tako je 94,9 posto uzoraka bilo izvrsne kakvoće, a 97,7 posto zadovoljavajuće, 'što je u odnosu na europski prosjek izuzetno dobro', zaključuju.

'Ocjena kakvoće voda temelji se na rezultatima ispitivanja mikrobioloških pokazatelja (Escherichia coli i crijevni enterokoki), dok su klase kakvoće propisane nacionalnim zakonodavstvom koje je po standardima sukladno europskoj direktivi, a to su izvrsna, dobra, zadovoljavajuća ili loša', objašnjavaju.

Osim ispitivanja vode, kakvoća uključuje, kako navode, poduzimanje mjera za postizanje i očuvanje kakvoće voda za kupanje, obavješćivanje javnosti i sudjelovanje javnosti. Za upravljanje vodama zadužene su županije u priobalnim područjima, a jedinice lokalne samouprave na kopnenim vodama, dok je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nadležno tijelo državne uprave.

  • +8
Kupanje u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Bezbrižno kupanje i surfanje

Kako je vjerojatnost od dobivanja neke bolesti puno manja, kupači i ostali ljubitelji vodenih sportova i atrakcija ne moraju strahovati. Također, svi na internetu mogu pronaći informacije o kvaliteti vode za kupanje u određenim državama.

Ono što će svakako razveseliti ljubitelje 'jahanja na valovima' su projekti EU-a pomoću kojih surferi mogu pronaći nova odredišta.

Jedan od tih projekata, za koje EU daje financijsku potporu, je SurfingEurope, koji obuhvaća rutu za surfanje od Bundorana u Irskoj do Viane do Castelo u Portugalu. Zatim Green Room, kojim se potiče lokalni turizam i povećava zaposlenost planiranjem surferskih iskustava u šest surferskih kampova, od danskog Bornholma do španjolske Gran Canarije, te besplatna aplikacija MeteoSurf, koja pruža informacije o vremenskim uvjetima (visina i smjer valova te brzina i smjer vjetra) na Sredozemnom moru.

  • +22
Kupanje u Dravi Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Gazdek

Zakoni za zaštitu okoliša i ljudskog zdravlja

Kakvoća vode porasla je zahvaljujući donošenju zakona i nacionalnih vodnih politika kojima se štite okoliš i zdravlje ljudi. Tako je Europska unija, zbog ekoloških i zdravstvenih problema, 1975. godine donijela prvi zakonodavni akt o vodi za kupanje, kojim su za cijelu Europu utvrđeni minimalni standardi čistoće vode za kupanje, a 2006. godine uveden je sustav upravljanja kvalitetom i pojednostavljen nadzor.

Sukladno tim pravilima, države su dužne pratiti kvalitetu vode za kupanje u skladu s jasno utvrđenom procedurom, poboljšavati upravljanje vodnim resursima, pružati javnosti pravovremene informacije, a Uniji podnositi godišnja izvješća.

Više na: ovajputglasam.eu