PREPORUKA TURISTIMA

Hrvatska druga u Europi po čistoći vode za kupanje

17.06.2011 u 07:30

Bionic
Reading

Kvaliteta vode za kupanje u Europi prošle je godine pogoršana, ali više od 90 posto vode još uvijek udovoljava propisanim sigurnosnim standardima. Listu 'najčišćih' predvode Cipar i Hrvatska, objavila je Europska unija u četvrtak, što može poslužiti kao vodič ovosezonskim turistima

Podaci su dio godišnjeg Izvještaja o vodi za kupanje, koji izdaju Europska agencija za zaštitu okoliša i Europska komisija.

Jacqueline McGlade, direktorica Europske agencije za zaštitu okoliša, navodi da je čista voda za plivanje veoma važna građanima EU-a, a ovi će im podaci omogućiti da traže najveću kvalitetu vode u jezerima, rijekama i na plažama. 'Sudjelovanje javnosti ključno je za daljnji nadzor europskih voda za kupanje, osobito stoga što učinci klimatskih promjena postaju sve vidljiviji', rekla je McGlade.

'Drago mi je vidjeti da kvaliteta europske vode za kupanje ostaje visoka, iako bi se stanje moglo još poboljšati. Čista voda je neprocjenjivi izvor koji ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo. Ohrabrio bih države članice EU-a da osiguraju preokret ovog malog prošlogodišnjeg pada u uzlazni trend', izjavio je povjerenik EU-a za okoliš Janez Potočnik.

Cipar je, sa 100 posto čistih uzoraka, na prvom mjestu po kvaliteti vode za kupanje u 2010. godini, što je utvrđeno testiranjem na prisutnost bakterija poput E. coli.

Na vrhu ljestvice nalaze su i Hrvatska (97,3 posto), Malta (95,4), Grčka (94,2) te Irska (90,1), dok je pri dnu Poljska, gdje kriterijima čistoće ne udovoljava 25 posto priobalnih i 16,7 posto unutarnjih voda za kupanje.

Nisko su rangirane unutarnje vode Belgije (13,6) i Nizozemske (13), no njihove priobalne vode znatno su čišće i gotovo u cijelosti udovoljavaju propisanim vrijednostima.

Istraživanje je zahvatilo više od 21.000 priobalnih i unutarnjih plaža i lokacija za kupanje na teritoriju Europske unije, Hrvatske, Crne Gore i Švicarske. Priobalna područja pritom su činila 70 posto ispitane vode.

Prošle godine 92,1 posto europskih priobalnih voda i 90,2 posto unutarnjih voda za kupanje ispunilo je minimum standarda kvalitete. Samo 1,2 posto priobalnih voda i 2,8 posto unutarnjih voda nisu ispunile standarde.

Zaključeno je da je količina vode koja ispunjava propisane kriterije čistoće pala za 3,5 posto u usporedbi s 2009. godinom; broj onih koji ispunjavaju preporučene kriterije pao je za 9,5 posto.

'Pad djelomično reflektira godišnje varijacije, no ujedno ukazuje da su potrebni daljnji napori kako bi se osiguralo da se kvaliteta vode za kupanje stalno povisuje i održava', stoji u izvješću EU-a.

Više o kvaliteti voda u Hrvatskoj u 2010. možete doznati ovdje

Plavo - u skladu s preporučenim vrijednostima; zeleno - u skladu s propisanim vrijednostima