u korak s podacima

Hrvatska pučanka Šuica: Čista i pitka voda za sve!

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 11:00
  • Objavljeno 28.03.2019 u 11:00

Dubravka Šuica

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice

S Direktivom o vodi za piće unutar Europske unije jamči se pružanje kvalitetne vode, a ona je na snazi već 20 godina, ali se od tada nije znatno mijenjala. Europskom parlamentu predložene su stoga preinake sukladne s najnovijim znanstvenim podacima kao i prilagođavanje zakonodavnog okvira kako bi se najbolje odgovorilo na nove izazove poput klimatskih promjena ili prelazaka na kružno gospodarstvo

Hrvatska eurozastupnica, voditeljica hrvatske Europske pučke stranke iz redova HDZ-a te članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica uključila se u raspravu na sjednici Europskog parlamenta o kvaliteti vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju.

‘Po novom istraživanju Agencije Europske unije za okoliš (European Environment Agency) samo 40 posto europskih rijeka, jezera, estuarija i obalnih voda zadovoljava ekološke standarde predviđene u Europskoj direktivi o vodi. Jasno je, dakle, da većina država članica mora uložiti dodatne napore kako bi ispunile ciljeve iz direktive kojima bi se u budućnosti osigurale dovoljne količine kvalitetne vode za okoliš, ali i za ljudske potrebe’, rekla je Šuica te objasnila kako je trenutna direktiva na snazi čak dvadeset godina bez ozbiljnijih preinaka te da norme o kvaliteti pitke vode treba uskladiti s najnovijim znanstvenim podacima te prilagoditi zakonodavni okvir radi što boljeg odgovora novim izazovima poput sve učestalijih i dužih suša uzrokovanih klimatskim promjenama.

Direktiva o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju sadrži i članak kojom se pozivaju institucije Europske unije da povećaju napore u ostvarivanju univerzalnog pristupa vodi. Ovaj novi članak predstavlja važan korak naprijed i ima kao cilj univerzalan i jednak pristup pitkoj vodi za sve po pristupačnim cijenama.

‘Posebno bih istaknula važnost prve europske građanske inicijative „Right2Water“, a koju je podržalo više od 1.800.000 građana. Pravo na čistu, pitku i kvalitetnu vodu najmanji je standard kojeg moramo osigurati, a što su potvrdili i Ujedinjeni narodi. Voda je prirodni resurs kojeg u mojoj domovini Hrvatskoj ima dovoljno, ali isto tako voda mora ostati javno dobro te se njom mora odgovorno upravljati! Sretna sam što u ovom domu nastojimo osigurati građanima Europske unije pravo na pitku vodu. Naravno, podržavam i napore Komisije no žao mi je što odgađamo ovaj dokument za sljedeći mandat’, zaključila je ova hrvatska eurozastupnica koja je još 2015. godine podržala prvu građansku inicijativu pod nazivom „Right2Water“ i skupila milijun potpisa unutar 28 zemalja Europske unije.

Šuica je istaknula kako se građani moraju izboriti da voda ostane javno dobro, a ne roba. Pitka voda u svijetu je limitiran resurs, čini oko 3 posto ukupne količine vode, a od toga je dva posto u zaleđenom obliku. Cijevi u EU imaju velike gubitke od 10 - 40% pa je potrebno investirati u postrojenja i sustav koji će reducirati takve gubitke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!