doprinos demokraciji

Puidgemont u Ljubljani europskom kampanjom promovira ideju katalonske nezavisnosti

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.05.2019 20:15
  • Objavljeno 10.05.2019 u 20:15
Bionic
Reading

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je u petak u Ljubljani u okviru svoje kampanje za izbor u Europski parlament da je njegov cilj i njegove stranke da takvim potezom doprinese razvoju demokracije

"U situaciji kad su neki zagovornici katalonske nezavisnosti u zatvoru, a drugi u egzilu i daleko od svojih obitelji, mi želimo unaprijediti demokraciju kako bi bolje služili državljanima", kazao je Puidgemont u ljubljanskom gradskom muzeju, te dodao da demokraciju treba "popraviti" i na nacionalnoj i na europskoj razini.

"Bez demokracije nema budućnosti", kazao je Puidgemont, koji je u Ljubljanu došao na poziv slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Ive Vajgla i bivšeg predsjednika Milana Kučana, te dodao kako smatra da želja naroda za nezavisnošću Katalonije nije gotova priča i da je cilj njegove kandidature na europskim izborima i njegove stranke osvješćivanje europskih birača o tom pitanju.

Kao glavne ciljeve i teme europske kampanje katalonskog pokreta za nezavisnost naveo je mir, slobodu, ljudska prava, društveni napredak i borbu protiv klimatskih promjena.

Puidgemont je bio jedan od glavnih inicijatora referenduma o nezavisnosti Katalonije u jesen 2017., koji su španjolske vlasti proglasile neustavnim, a sudski je progon zajedno s nekolicinom kolega izbjegao bijegom u Belgiju, gdje od onda živi u izgnanstvu. Unatoč prvotnoj zabrani nastupa na Europskim izborima koji su mu izrekle španjolske vlasti vrhovni španjolski sud nedavno je presudio da na izborima može nastupiti.

Puidgemont je u Ljubljani komentirao i rezultat nedavnih parlamentarnih izbora u Španjolskoj na kojima su najviše mjesta u Cortezu dobili socijalisti Pedra Sancheza. Socijalisti i konzervativna Narodna stranka koje su osnovica španjolskog političkog sistema na zadnjim su izborima ukupno dobili manje glasova nego što su dobivali ranije, a to bi mogao biti i znak njihova slabljenja, te povećanja rizika za nestabilnost Španjolske, ocijenio je Puidgemont, dodajući da bi se nestabilnost mogla izbjeći formiranjem dovoljno široke koalicije koja bi mogla početi rješavati i krizu u Kataloniji za što je neophodan politički dijalog.