egzil u belgiji

Sud u Madridu: Puigdemont se smije kandidirati na europskim izborima

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 06.05.2019 16:08
  • Objavljeno 06.05.2019 u 16:08
Bionic
Reading

Bivšem katalonskom predsjedniku Carlesu Puigdemontu koji se nalazi u egzilu u Belgiji dopušteno je kandidirati se na nadolazećim izborima za Europski parlament iako je Španjolska izdala tjeralicu za njim, objavio je u ponedjeljak sud u Madridu

Španjolsko izborno povjerenstvo prošli je mjesec zabranilo Puigdemontu i još dvojici katalonskih političara u bijegu da se kandidiraju, no oni su se žalili na tu odluku.

Puigdemont i Toni Comin trenutno su u Belgiji, dok je Clara Ponsati u Škotskoj.

Njima prijeti uhićenje ako se vrate u Španjolsku jer je referendum koji su organizirali Ustavni sud proglasio ilegalnim.

Izborno povjerenstvo odlučilo je da se oni ne smiju kandidirati nakon što su na to pozvale dvije stranke koje se protive procesu stjecanja neovisnosti Katalonije - Građani i Narodna stranka.

No sud u Madridu složio se sa žalbom Katalonaca i objavio da oni imaju pravo natjecanja na europskim izborima usprkos optužnicama koje su podnijete protiv njih zbog proglašenja neovisnosti 2017. godine.

  • +5
Carles Puigdemont Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ta odluka dolazi nakon što je Vrhovni sud u nedjelju ocijenio da ne postoje nikakve osnove po kojima bi se katalonske čelnike moglo diskvalificirati i naložio nadležnom sudu u Madridu da "odmah" riješi slučaj.

Po mišljenju Vrhovnog suda, pravo kandidiranja na izborima je „temeljno pravo“ priznato Ustavom svim španjolskim građanima i ne može biti oduzeto osim u slučaju kada kandidat za to nije kvalificiran.

"Iza svake postignute pobjede stoji dobar pravosudni rad... Naš tim zna s čim se nosi, kako se boriti i kako pobijediti", napisao je Puigdemont nedugo nakon te presude.

Katalonsko pitanje bila je središnja tema tijekom kampanje za parlamentarne izbore koji su se održali 28. travnja i završili neizvjesnim rezultatom.

Regionalne stranke koje zagovaraju neovisnost stoga će igrati veliku ulogu u pokušaju trenutnog socijalističkog premijera Pedra Sancheza u formiranju nove vlade.

Ako Sanchez dobije podršku lijeve stranke Možemo i baskijskih nacionalista trebao bi mu samo još jedan glas ili suzdržana ruka kako bi formirao vlast s parlamentarnom većinom.

Desne stranke čvrsto se protive Sanchezovom novom mandatu, pa bi taj jedan zastupnik mogao biti iz katalonskih stranaka koje zagovaraju neovisnost.