nositelj sdp-ove liste

Picula: Na ovim se izborima građani određuju prema budućnosti Europske unije

26.04.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Nositelj SDP-ove liste za Europski parlament Tonino Picula rekao je u petak na konferenciji za novinare u Puli da se građani na tim izborima određuju prema budućnosti Europske unije, a nejednakost regija u Europskoj uniji i Hrvatskoj može se riješiti "alatima Kohezijskoga i Europskoga socijalnog fonda"

"Ovi su izbori okvir u kojem će se građani odrediti ne samo o pojedinoj politici koju zagovaraju, nego će odrediti kurs reformi Europske unije kojoj je potrebna ozbiljna politička reforma. Mi u Hrvatskoj da bismo bili dio rasprava o tome kako urediti EU prije svega moramo se odrediti o cijelom nizu vrijednosti unutar same Hrvatske", rekao je Picula i ocijenio da stranke i sami građani na europske izbore izlaze podijeljeni kao nikad prije.

Picula je poručio da je ravnopravnost ključna riječ SDP-ova programa. To je, smatra on, ravnopravnost shvaćena kroz njezine tri dimenzije.

"Mi kroz naš program zapravo razrađujemo ravnopravnost na razini građana, ravnopravnost regija i ravnopravnost država članica", rekao je Tonino Picula i dodao kako je nejednakost regija u Europskoj uniji i Hrvatskoj među najvećim izazovima koji se mogu riješiti "alatima Kohezijskoga i Europskoga socijalnog fonda". Po njegovim riječima, upravo je kohezijska politika jedan od instrumenata kojima je cilj ukloniti ili barem smanjiti disparitete unutar EU-a.

Istaknuo je da se Hrvatska treba izboriti da idućem razdoblju iz EU proračuna dobije više novca za smanjenje nejednakosti regija i za razvoj gospodarstva.

"Kao zastupnicima progresivnih vrijednost, na nama je da u Hrvatskoj, kao i Uniji, nastavimo političku borbu. To je borba da Hrvatska u sljedećemu sedmogodišnjem razdoblju dobije još više sredstava iz EU proračuna za smanjenje nejednakosti naših regija i razvoj našeg gospodarstva", zaključio je Picula.

Sanja Radolović predstavila je deset točaka svojeg programa, ističući kako su temelji svakog stupa društva kvalitetan obrazovni sustav, zdravstvo dostupno svima te jako i konkurentno gospodarstvo.

"Imam viziju Europe posvećenu primarno stvaranju radnih mjesta s plaćom kojom će svaki stanovnik EU-a imati dostojanstven život, prilikom čega temeljne vrijednosti socijalne Europe ne smiju doći u pitanje. Fokus je na obrazovanju, zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja mladih", poručila je Radolović.