'ZA SVE GENERACIJE'

HDZ predstavio kandidate za europske izbore: O ovome ovisi budućnost Hrvatske

  • T.Ba.
  • Zadnja izmjena 13.04.2019 14:59
  • Objavljeno 13.04.2019 u 14:13
Bionic
Reading

U Francuskom paviljonu u Zagrebu 13. travnja HDZ je predstavio svoje kandidate za Europski parlament. Na izbore idu sa sloganom 'Hrvatska za sve generacije', a u fokus programa stavili su vrijednosti, tradiciju i identitet, potom znanje te vjeru i optimizam, javlja N1

HDZ je predstavio 12 kandidata za Europski parlament, Karla Resslera, Dubravku Šuicu, Tomislava Sokola, Željanu Zovko, Sunčanu Glavak, Marijanu Balić, Gorana Pauka, Nikolinu Brnjac, Stjepana Ribića, Domagoja Maroevića, Danijela Marušića te Stjepana Adanića.

'Pobijedili smo 2013. i 2014. Pobijedit ćemo 2019. uz program koji je najsadržajniji i najbolji. To govorim jer osjećam da vodimo zemlju u pravom smjeru. Ovo nisu samo izbori da imamo najveći broj mandata, da EPP odlučuje o budućnosti EU. Ovo su izbori o budućnosti zemlje', rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ovi izbori, poručio je, prilika su 'da svima jasno i trezveno objasnimo da je naše članstvo u EU kruna tridesetgodišnje politike onih koji su vodili hrvatsko društvo'. Hrvatsku je u EU uveo HDZ, istaknuo je.

'Kad slušam nama političke konkurente kojih tada nije bilo, koji nisu imali stranke, koji tom procesu nisu pridonijeli niti milimetra, danas pričaju u Saboru kao da su pali s Marsa. Želim da tu razliku svima pokažete, to je razlika između odgovornih i ozbiljnih, onih koji znaju i onih koji ne znaju', poručio je Plenković.

  • +25
Predstavljajnje HDZ-ovih kandidata za EU izbore Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ako želite izolacionizam, retrogradne snage, ljude koji će ići u emisije i pričati gluposti, onda ih birajte, ali to nije dobro za interese Hrvatske', poručio je Plenković, dodavši da hrvatski narod može prepoznati.

Nositelj list Karlo Ressler rekao je da su tri ključne razlike između HDZ-a i ostale 32 liste koje će se s njime natjecati, javlja N1.

'Vrijednosti, u tom skupu, u tom elementu, dolazi naša tradicija, identitet i jasno europsko opredjeljenje koji je jasan kontinuitet stranke od osnivanja. Zna se koje su naše narodnjačke, demokršćanske vrijednosti i jasno je zašto se prije svega zalažemo za zaštitu nacionalnih interesa. Kada se Europu gleda od Dublina do Atene, Lisabona do Helsinkija, postoje velike razlike, jezici, različite kulture, ali postoji ono što je nama zajedničko. Kada pogledate bilo koje mjesto, najmanje selo, velike metropole, a u središtu svakog mjesta nalazi se kršćanska crkva. To je ono što na simbolički način pokazuje da su kršćanske vrijednosti ono što nas spaja i što treba baštiniti', rekao je Ressler dodajući da su ostale razlike znanje i vjera u uspjeh.

Sunčana Glavak istaknula je kako je zajednički cilj jačanje hrvatskog mjesta u demokratskim procesima suvrmene Europe.

'Dolazim iz Međimurja, gdje su radišni ljudi, ali i najslabije plaćeni u Hrvatskoj, žene su također manje plaćene od muškaraca. Zato nam je čitav niz mjera EU na raspolaganju... Sjever treba snažan glas, a dragi muške koelge, znate kako glas žene može biti snažan', poručila je Glavak.

Željana Zovko podsjetila je na kampanju prije pet godina.

'Bila sam deveta na listi, bile su velike poplave. Tada sam govorila koliko je hladno van EU, za sve u Tuzli, Posavini koji nisu mogli očekivati pomoć EU. Ostalo je hladno za sve one Hrvate koji se nalaze van EU', poručila je Zovko dodajući kako EU izbori nisu beznačajni.

'Oni određuju budućnost Komisije, smjernice vanjske politike EU i da mi koji dajemo najviše novca u UN za sigurnost, da se naš glas čuje i da mi budemo oni koje će se pitati kako će se odlučivati o miru i stabilnosti u JI Europi. Tog mira neće biti bez da se čuje glas Hrvata u BiH, ali i Srbiji', zaključila je Zovko, a Tomislav Sokol rekao je kako je kroz vlastito obrazovanje i znanstvenu djelatnost mnogo toga naučio o funkcioniranju EU.

'Prije toga sam bio skeptik. Neke stvari nisam znao, nacionalni interesi su mi bili na prvom mjestu. Ono što sam naučio je da je EU najbolji i jedini okvir kroz koji se mogu braniti nacionalni interesi. To se vidi po svim rezultatima vezanima uz europske fondove, to se vidi kroz strateške projekte kao Pelješki most. To se vidi kroz stavove drugih država, susjedi koji nisu u EU, a žele u nju ući Od kad smo u EU, nismo više objekt, nego sudjelujemo u odlučivanju', poručio je Sokol.