predstavili listu

Glavne točke programa Živog zida za Europski parlament su zaštita sela te borba protiv korupcije i GMO-a

  • V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2019 19:54
  • Objavljeno 31.03.2019 u 19:54
Bionic
Reading

Stranka Živi zid predstavila je u nedjelju u Zagrebu listu 12 kandidata za predstojeće izbore za Europski parlament 2019., a tom prilikom predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić pozvao je sve građane da se odazovu glasovanju 26. svibnja i pridonesu borbi za budućnost hrvatskog naroda "unutar velikog europskog mehanizma centraliziranog odlučivanja"

"Ovdje smo svi danas kako bismo odlučili što će biti budućnost Hrvatske i hrvatskog naroda, hoće li to biti sluganstvo ili će to biti sloboda", rekao je Sinčić predstavljajući listu na terasi restorana LaGrma.

Kao glavne točke programa za europske izbore naveo je zaštitu hrvatskog sela i poljoprivrede, borbu protiv korupcije te genetski modificirane hrane.

"Vi ste ovdje danas sa mnom kako bismo se izborili da to bude sloboda, da hrvatski narod preko Hrvatskog sabora, a pogotovo preko direktne demokracije koju ćemo jačati, sam kroji ekonomsku, monetarnu i fiskalnu politiku, vanjsku i poljoprivrednu politiku, a ne da nam se nameće ono što nama ne odgovara, ono što odgovara velikima", napomenuo je Sinčić, koji je na samome dnu liste Živog zida, na 12. mjestu.

Centralizirani birokratizirani mehanizam napravljen je za velike, za korporacije i banke, a malima se nameće da se uklope u taj okvir, rekao je Sinčić, te pozvao sve građane da glasaju za ljude s liste Živog zida.

Kao nositelja liste predstavio je glavnog tajnika Živog zida Tihomira Lukanića, a na listi su još Dolores Schauer, Dominik Vuletić, Goranka Dorotić, Branimir Bunjac, Nikolina Budimir, Ivana Delaš, Dinko Štimac, Igor Markešić, Maja Očko Šunjić i Zvonko Šegvić.

"To su pravi ljudi, ljudi koje sam prepoznao da im je na srcu promjena, da im je na srcu javno dobro", rekao je Sinčić.

Nositelj liste Tihomir Lukanić istaknuo je kako je riječ o "najširoj mogućoj listi koju hrvatska politika danas ima". "Mi smo danas ovdje predstavili zaista najširu moguću listu, predstavnike hrvatskog sela, predstavnike zviždača, sindikata, radnika, školovanih, visokoobrazovanih ljudi, izuzetno cijenjene u Europi i svijetu, doktore, pravnike i slično", rekao je.

"Iako smo malobrojan narod u jednoj maloj državi, iako smo mi jedna u ovom trenutku nevelika stranka, ali sa velikim srcima, budućnost je izvjesna - pobjeda je naša i nije pitanje da li će se dogoditi, samo je pitanje - kada. Danas smo u bitci za najveću europsku pozornicu i uvjeren sam da ćemo tamo Hrvatsku predstavljati ponosno i dostojanstveno kao nitko do sada, i da su najljepše priče za Živi zid ispred nas", poručio je Lukanić.

Hrvatska se danas nalazi na raskrižju puteva, dodao je, te pozvao javnost na zajedništvo i jedinstvo te izlazak na izbore "koji mogu definirati smjer u kojem će Hrvatska ići, u kojem Hrvatska može, treba i mora krenuti prema gospodarskom razvitku".

Prema projekcijama Živi zid ima jedan mandat u europarlamentu, a Lukanić je istaknuo kako je ideja stranke rotirati više predstavnika, odnosno, "ako prođe dvoje ljudi, da ih tamo bude minimalno četvero, u idealnom slučaju osmero".

Vremenski rok izmjene nije definiran, a ideja je stranke u središte Europske unije poslati konkretne ambasadore, pojasnio je, napomenuvši kako "svoju altruističnost" stranka planira pokazati i time što će dio zastupničkih primanja, koja smatra basnoslovnima i prevelikima, dijeliti u humanitarne svrhe potrebitima.

Pojedinačno se predstavljajući, svi su kandidati zahvalili vodstvu stranke što ih je izabralo kao svoje predstavnike u Europskoj uniji, te su izrazili svoju podršku središnjoj liniji predizborne platforme Živog zida za euroizbore, koja se temelji na, kako je istaknuo nositelj liste Lukanić, promidžbi "hrvatske izvrsnosti, zaštiti hrvatskog sela, hrvatske zemlje od genetski modificiranih organizama, borbi za suzbijanje korupcije, izgradnji programa za zapošljavanje mladih" i slično.