'UHVAĆENE SITNE RIBE'

Živi zid: Uhićenja čelnika Uljanika još su jedna predstava za narod

26.03.2019 u 17:47

Bionic
Reading

Živi zid je u utorak pozdravio uhićenja čelnika Uljanik grupe, poručio kako su glavni krivci za sve što se događalo u brodogradilištima upravo političari te zatražio odgovornost 'krupih riba, nalogodavaca, zaštitnika, a ne samo onih koji su bili provoditelji'

'Rossanda i ekipa jesu odgovorni i treba im uzeti svu imovinu koju su stekli nezakonito. Međutim oni su sitne ribe u odnosu na one koji su im to sve omogućili', kazao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare.

Odgovornima drži političare od, kako je rekao, lokalnih koji su okupljeni oko IDS-a do nekoliko hrvatskih vlada - Milanovićeve, Oreškovićeve i Plenkovićeve. 'U slučaju Uljanika i 3. maja oni su mjesecima gledali kako se događa kriminal, kako brodogradnja propada. Zato su jedini istinski odgovorni za sadašnje stanje premijeri Andrej Planković, Tihomir Orešković, Zoran Milanović, bivši ministri gospodarstva Ivan Vrdoljak i Martina Dalić te sadašnji Darko Horvat', kazao je Sinčić. Podsjetio je i kako je Živi zid dugo upozoravao na kriminal, na bonuse direktora u ugovorima kod isporuka brodova, na to da se brodovi rade s gubitkom.

Prisjetio se i izvješća Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda koji su, kaže, mjesecima slali niz upozorenja Centru za restrukturiranje i prodaju te Vladi, o problemima u Uljaniku i 3. maju.

Za IDS akcija istražnih tijela u Uljaniku zakašnjela

'Istražujući poslovanje pretprošle Uprave jasno je vidljivo koliko je današnja akcija istražnih organa zakašnjela dok je država mogla spriječiti ovu krizu da je pravovremeno preuzela odgovornost za nadzor i upravljanjem poduzeća u svom vlasništvu', ocjenjuje IDS u priopćenju u utorak u povodu uhićenja u Puli zbog poslovanja Uljanika. 

U ovom je trenutku, dodaju u priopćenju koje je potpisao glavni tajnik stranke Giovanni Sponza, najvažnije da Vlada i koalicijski partneri konačno prekinu agoniju radnika, koja traje predugo, i da čim prije donesu odluku o restrukturiranju koja će omogućiti očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje u Puli i Rijeci.

'Unatoč tome oni nisu napravili ništa, tolerirali su isplaćivanje bonusa, znali su da se radi s gubitkom, dozvolili otkazivanje ugovora, odlazak projektanata i radnika, tolerirali su da se daju milijarde u brodogradnju znajući da se nenamjenski troše', nabrajao je Sinčić.

Osvrnuo i na 'tajming' uhićenja ocijenivši kako je premijer Plenković namjerno odgađao donošenje odluke o sudbini brodogradilišta Uljanik kako bi tempirao akciju pravosuđa i policije sa svojom odlukom o stečaju ili restrukturiranju.

Državno odvjetništvo i policiju pozvao je da 'skoče' i do Splita i Trogira te 'protresu' Brodosplit i Brodotrogir.

Saborski zastupnik Živog zida  Branimir Bunjac ocijenio je kako su uhićenja samo još jedna predstava za narod jer nisu uhićeni oni koji su omogućili upravama brodogradilišta da neopravdano raspolažu s milijardama proračunskog novca. Bunjac je uvjeren da će uhićeni nakon nekoliko dana u istražnom zatvoru biti pušteni uz jamčevinu, nakon čega će uslijediti sudski postupak koji će trajati minimalno 10 godina te biti izrečene uvjetne kazne ili kazne rada za opće dobro, a da se pritom niti jedna kuna neće vratiti u proračun. 

Sinčić se osvrnuo i na izbore za Europski parlament poručivši kako na njih idu jer žele da se u EU čuje  glas ljudi koji se  bore za suverenitet Hrvatske koji kritiziraju europsku politike. nije htio reći koliko mandata očekuju niti koliko će potrošiti na izbornu promidžbu.