izbori u svibnju

Stigle nove projekcije: HDZ-u čak šest mjesta u Europskom parlamentu, evo tko još osvaja mandate

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 29.03.2019 12:12
  • Objavljeno 29.03.2019 u 11:50

Izbori za Europski parlament

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema projekcijama koje je objavio Europski parlament u petak, HDZ bi na europskim izborima u svibnju trebao osvojiti čak šest zastupničkih mjesta, SDP tri, a po jedno Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most

Istraživanja za svaku pojedinu zemlju članicu zapravo su prosjek domaćih ispitivanja političke preferencije. Pa je tako za Hrvatsku uzet prosjek istraživanja Ipsosa od 27. ožujka i Promocije Plus od 21. ožujka.

U odnosu na ta istraživanja, projekcije Europskog parlamenta predviđaju HDZ-u šest zastupničkih mjesta, a ne pet. U Europski parlament ulazi, prema tome, i tri zastupnika SDP-a te po jedan iz Živog zida, Amsterdamske koalicije i Mosta.

Ispod praga od pet posto, odmah iza Mosta, Neovisni su za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

U projekcijama očito više nema zastupnika Velike Britanije jer su hrvatskim europarlamentarcima namijenili 12 mjesta, a ne 11, koliko bi ih bilo u slučaju da Britanija ostane u Europskoj uniji.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Europski parlament

Odjel Parlamenta za praćenje javnog mnijenja u suradnji s agencijom Kantar Public izrađuje projekcije mjesta za postojeće klubove zastupnika u njemu na temelju anketa o namjerama glasača iz svake pojedine države članice.

S obzirom na to da ne možemo predvidjeti budući broj članova i sastav klubova zastupnika, projekcije budućeg Europskog parlamenta temelje se na strukturi postojećeg sastava Parlamenta i treba na njih gledati kao na odraz postojećeg političkog stanja onako kako ga predstavljaju ankete o namjerama glasača.

Inauguracija hrvatskih zastupnika u Europski parlament

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!