izborni sporovi

Bandić i Mostov Podolnjak tražili da kandidati uz imena na listi stave i akademske titule, Ustavni sud ih odbio

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 17.04.2019 10:26
  • Objavljeno 17.04.2019 u 10:26

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicević

Iako je kampanja za europske izbore tek započela, Ustavni sud već je morao riješavati neke izborne sporove. Tako su posljednjih dana odbili žalbe i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti i Mostovog Roberta Podolnjaka

Bandićeva Stranka rada i solidarnosti, te Mostov kandidat na izborima Robert Podolnjak od Državnog su izbornog povjerenstva tražili da uz imena kandidata na listi budu navedeni i stručni i akademski nazivi. No, DIP je njihov zahtjev odbio.

Naime, kako su pojasnili u DIP-u Zakonom o izboru članova u Europski parlament iz RH propisano je da zbirna lista sadrži redni broj i naziv svake kandidacijske liste te imena i prezimena kandidata na kandidacijskoj listi, a da glasački listić sadrži redne brojeve i nazive kandidacijskih lista po redoslijedu iz zbirne liste kandidata, a na svakoj kandidacijskoj listi i redne brojeve i imena i prezimena kandidata. Dakle, ovom odredbom Zakona taksativno su i imperativno nabrojeni podaci koje sadržava zbirna lista i glasački listić.

S druge strane, napomenuli su u DIP-u, Zakon o osobnom imenu točno propisuje od čega se sastoji ime i prezime, a tu ne spadaju akademske itule i stručni nazivi. 'Uzimajući u obzir da je postupak provođenja izbora strogo formalan postupak stoga je potrebno dosljedno poštivati sve odredbe izbornog zakona i obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva u pogledu postupka kandidiranja i provedbe izbora pa tako i odredbe koje se odnose na sadržaj prijedloga kandidacijskih lista, zbirne liste i glasačkog listića', pojasnili su u DIP-u, a s takvim stavom se složio i Ustavni sud, kojem su se i Bandić i Podolnjak žalili nakon DIP-ove odbijenice.

I dok su u Bandićevoj stranci smatrali da je navođenje akademskog ili stručnog naziva acijskoj listi svojevrsna obaveza kandidata da se istinito i potpuno predstavi biračkom tijelu, Podolnjak je u svojoj žalbi naveo kako su se do sad na izborima uvijek navodile akademske titule i stručni nazivi.

'DIP je prije pet godina propisujući obvezatne upute u postupku kandidiranja za Europski parlament naznačio da se u prijedlogu liste uz ime i prezime kandidata mogu navesti i stručni naziv i akademski stupanj kandidata u skladu s važećim Zakonom. S obzirom na dosadašnju praksu nema nikakvog razloga da se za predstojeće izbore kandidatima na zbirnoj listi odnosno na glasačkom listiću uskrati pravo na isticanje svojeg stručnog naziva ili akademskog stupnja. Na svim dosadašnjim izborima - parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim kandidati su mogli koristiti svoje akademske titule i isto do sada DIP-u nije bilo sporno a cijelo to vrijeme zakoni koji reguliraju izbornu proceduru u tom dijelu se nisu mijenjali', požalio se Podolnjak.

U Ustavnom sudu su pojasnili da na ovim izborima u svojim Obvezatnim uputama DIP nije dozvolio navođenje stručnih i akademskih naziva uz imena kandidata. 'Okolnost koju ističe žalitelj da je u Obvezatnim uputama u postupku kandidiranja za Europski parlament na prethodnim izborima, održanim prije pet godina, bilo naznačeno da se u prijedlogu liste uz ime i prezime kandidata mogu navesti stručni naziv i akademski stupanj kandidata, ne znači da je DIP dužan to omogućiti na svakim sljedećim izborima, odnosno da DIP u skladu sa svojim ovlastima ne može promijeniti sadržaj Obvezatnih uputa, koji uključuje i sadržaj obveznih osobnih podataka kandidata', pojasnili su u Ustavnom sudu odbijenicu Podolnjaku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!