eu izbori

Maras prva žrtva DIP-ove zabrane u Saboru: Zbog reklame na laptopu oduzeta mu riječ

11.04.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Nakon što je u četvrtak predsjednik Sabora Gordan Jandroković saborske zastupnike izvijestio o mišljenju Državnog izbornog povjerenstva po kojemu u sabornici ne smiju isticati promidžbene materijale, odnosno poruke i slogane, zastupnik SDP-a i kandidat na euroizborima Gordan Maras dva je puta zaradio opomenu i izgubio pravo na riječ zbog upornih prosvjedovanja protiv tog mišljenja

Maras, koji već više od mjesec dana na svom prijenosnom računalu ima istaknute predizborne poruke, po isključenju iz rasprave novinarima je poručio da se HDZ ne može ponašati kao da je Hrvatska njihova.

"Rekao sam da se HDZ ne može ponašati kao da su oni jedini mjerodavni da rade pravila, da govore što se smije, a što ne. Premijer Plenković sada ima svoj predizborni skup u Komarni i to se direktno prenosi na HRT-u. Došao je avionom u Dubrovnik, ministri se voze službenim automobilima po kampanji za Ličko-senjsku županiju. Oni misle da su građani Hrvatske ludi i da pored zdravih očiju ne vide da oni sve moguće državne resurse koriste da bi sebi pomogli u kampanji“, negodovao je Maras.

"Sada im smeta što sam ja na svoj laptop stavio svoju naljepnicu. Nisam prekršio nikakav zakon, oni jednostavno ne žele da se čuje nikoga osim njih. Ako misle da je Sabor mjesto gdje se netko može promovirati, onda uopće nije trebalo biti sjednice. Što će biti kada ja u raspravi kažem neku rečenicu, hoće mi staviti flaster na usta? Odlučio sam HDZ-u reći – ne može“, istaknuo je.

Laptop ostaje u sabornici, a ne znam hoće li nekoga natjerati da ga makne. Želim da DIP donese odluku, a ne mišljenje tako da se mogu žaliti na odluku, pojasnio je Maras.

Negirao je da namjerno izaziva cirkus u Saboru nego je poručio da se želi izboriti da HDZ ne radi što želi i da se konačno HDZ-u kaže – ne može.

  • +16
Sjednica Sabora 11.4. Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Kolega iz oporbenih klupa, Mostov Nikola Grmoja ustvrdio je da je „ovdje riječ o kršenju Poslovnika, iako Maras vrlo vjerojatno krši mišljenje DIP“, dodavši da će se tek vidjeti hoće li DIP o tome donijeti odluku.

"U Poslovniku nigdje ne stoji da zastupnik ne smije istaknuti bilo kakvu naljepnicu, slogan ili doći u nekakvoj majici. Mogu se složiti s mišljenjem da je HDZ okupirao sve institucije, javnu televiziju i sva događanja u svrhu svoje promidžbe, a ne slažem se s mišljenjem DIP-a da je netko u neravnopravnom položaju. Samom činjenicom što smo saborski zastupnici imamo veću vidljivost, ali isto tako neki kandidat koji nije zastupnik može napadati zastupnike zato što smo zastupnici i da se u Saboru radi cirkus, ne donose odluke i može imati određenu prednost zbog toga“, mišljenja je Grmoja.

Iako ja ne bih radio ovo što radi Maras, mislim da je postupanje predsjednika Jandrokovića i potpredsjednika Radina pretjerano, zaključuje Mostovac.