VISOKI KAZNENI SUD

Znatno povećane kazne osuđenicima za ratni zločin u splitskoj Lori

22.03.2023 u 23:16

Bionic
Reading

Prihvaćena je žalba Državnog odvjetništva i preinačena kazna Emiliju Bunguru i Tomislavu Duiću za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u slučajevima Lora 1 i Lora 2, javlja Dalmatinski portal

Visoki kazneni sud povećao je Bunguru kaznu gotovo duplo - s četiri godine i 10 mjeseci na čak osam godina zatvora, zbog toga je bio i uhićen prije koji mjesec nakon sjednice sudskog vijeća jer je pritvor za kazne od pet i više godina zatvora obavezan, dok je Duiću, koji je vodio istražni centar Lora, kazna povećana za godinu i pol dana, s osam i pol na deset godina zatvora, izvještava Dalmatinski portal.

Obojica su bili u bijegu dugi niz godina i nakon predaje dobili su novo suđenje za zbivanja u Lori 1992. godine. Osuđeni su za zlostavljanja zatvorenika i pet žrtava. Duić je odgovarao i po zapovjednoj odgovornosti, ali i zbog toga što je vlastitim postupcima dao primjer za maltretiranje zatvorenika. Postavili su ga za šefa u Lori nakon proboja iz Vukovara, imao je svega 23 godine. Bungur je, pak, bio čuvar u vojnom zatvoru.

Visoki kazneni sud zaključio je da je u pravu zamjenica državnog odvjetnika kada tvrdi da je sud preblago odmjerio kazne i precijenio značaj olakotnih okolnosti. Uz otegotne okolnosti nije bilo mjesta primjeni instituta ublažavanja kazne za Bungura, odnosno, odmjeravanju minimalne pojedinačne kazne za Duića, konstatirano je.