ŽALBA NA PRESUDU

Tužiteljstvo traži novo suđenje za ubojstva hrvatskih civila kod Gline 1991.

26.04.2024 u 16:38

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu žalilo se na nepravomoćnu presudu Županijskog suda koji je oslobodio jedanaestoricu bivših srpskih "teritorijalaca" optuženih zbog ubojstva više od trideset hrvatskih civila iz Glinskog Novog Sela u listopadu 1991.

Državno odvjetništvo u petak je izvijestilo da je u žalbi predložilo ukidanje prvostupanjske presude i novo suđenje pred drugim raspravnim vijećem županijskog suda. Navode da je zagrebački Županijski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je u odnosu na trojicu optuženika u oslobađajućoj presudi "obrazlagao nepostojanje činjenica i svojstava koja im se optužnicom nisu niti stavljali na teret".

Državno odvjetništvo smatra i da je sud temeljem pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja donio i pogrešan zaključak kako nije dokazano da su jedanaestorica počinila ratni zločin za koji su optuženi.

U žalbi ističu da sud nije na ispravan način doveo u vezu iskaze svjedoka i materijalnu dokumentaciju zbog čega je pogrešno zaključio kako nema dokaza da bi polovicom listopada 1991. optuženici po zapovijedi prvooptuženoga ubili više od trideset stanovnika Glinskog Novog Sela.

Tužiteljstvo stoga smatra da je sud pogrešno zaključio da su te žrtve stradale u neodređenom razdoblju nakon što su Glinsko Novo Selo okupirali "nepoznati pripadnici raznih neutvrđenih postrojbi neprijateljske vojske".

"Kada se na ispravan način analiziraju provedeni dokazi vidljivo je da se ovaj ratni zločin zbio polovicom listopada 1991. i da postoje očevici koji navode upravo jedanaestoricu optuženika kao počinitelje, kao i da postoje drugi svjedoci i dokumentacija koja na logičan način podupiru iskaze tih očevidaca", tvrdi tužiteljstvo.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudsko vijeće je navelo da je sa sigurnošću utvrđeno jedino da je u vrijeme zločina prvookrivljeni Vlado Čupović doista bio zapovjednik Teritorijalne obrane Glina.

Uz nepravomoćno oslobođenog Čupovića, optužnicom su obuhvaćeni George Nashid Kamal, Bogdan Jednak, Ljubiša Juzbašić, Boro Miljević, dvojica Zorana Miljevića, Milan Kraguljac, Branko Bulat, Milan Karaica i Mile Paspalj.

Optužnica, podignuta u studenome 2015., tereti deset državljana Srbije i jednog hrvatskog državljanina da su kao pripadnici paravojnih formacija Teritorijalne obrane Gline, polovicom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu, usmrtili 31 osobu, među kojima i maloljetnu djevojčicu.