pitanje solarnih elektrana

Osuđene su tri osobe iz afere Janaf: Priznali su krivnju, neće u zatvor, nego će raditi za opće dobro

26.09.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu donio je presudu prema kojoj su tri osobe iz velike afere vezane za aferu Janaf proglašene krivima

Troje danas presuđenih neće u zatvor, već su osuđeni na kaznu rada za opće dobro i novčane kazne. Radi se o velikoj aferi Janaf, u kojoj su među ostalima optuženi bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te aktualni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Ove se presude ne odnose na njih, nego na niže rangirane osobe.

O svemu se oglasio Ured europskog tužitelja, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kao što je to već objavljeno 25. svibnja 2022. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv 10 državljanina Republike Hrvatske, uključujući gradonačelnike Velike Gorice i Nove Gradiške zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja.

Danas je Županijski sud u Zagrebu donio tri presude kojima su tri okrivljenika proglašeni krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. 

Naime, tri okrivljenika u odnosu na koje su donesene presude teretili su se za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. 

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna € (HRK 169,9 milijuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije I Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

Jedan od okrivljenika, direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. koji se teretio za manipulaciju, zajedno s ostalim okrivljenicima među kojima je bio i gradonačelnik Nove Gradiške, javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje “BIOSOL – solarne elektrane” s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurente, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 26 700 (200 000 kuna).

Nadalje, dvoje preostalih okrivljenika od kojih je jedan bio predsjednik uprave trgovačkog društva VG Vodoosprkba d.o.o., a druga voditeljica Odjela za projekte finacirane od strane Europske Unije u istom trgovačkom društvu, teretili su se da su na traženje gradonačelnika Velike Gorice manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice, osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 13 400 (100 000 kuna), te uvjetnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od 3 godine.

Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je svo troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela.