mito i pogodovanje

USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića i još šest osoba

11.07.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Nakon provedene istrage USKOK je podignuo optužnicu u aferi Janaf. Optužnica je podignuta protiv Dragana Kovačevića i još šest osoba, a tereti ih se za primanje i davanje mita, nezakonito pogodovanje, pomaganje u nezakonitom pogodovanju i poticanje na nezakonito pogodovanje

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv sedmorice okrivljenika (1969., 1960., 1976., 1961., 1968., 1970., 1980.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja, pomaganja u nezakonitom pogodovanju i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Optužnicom se II. okr. (op.a Krešo Petek) stavlja na teret da je, u razdoblju od srpnja 2019. do 17. rujna 2020. u Zagrebu, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, s I. okr. predsjednikom uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (JANAF) (op.a. Dragan Kovačević), s III. okr. direktorom Sektora sigurnosti i zaštite (op.a. Vlado Zorić) te s IV. okr. direktorom Sektora transporta nafte u JANAF-u (op.a.Damir Vrbanc), dogovorio da će u zamjenu za novčanu nagradu koju će im periodički isplaćivati u gotovini, poduzimati sve potrebne radnje kako bi se u postupcima nabave za poslove JANAF-a kao investitora za koje je Petek bio zainteresiran, osigurala prednost te status jedinog ili najpovoljnijeg ponuditelja, odnosno osiguralo da društvo Peteka i njegovi partneri dobiju ciljane poslove. Postupajući sukladno postignutom dogovoru, Petek je u više navrata predao Kovačeviću ukupno 6.200.000,00 kuna u gotovini, Zoriću ukupno 550.000,00 kuna u gotovini, a Vrbancu ukupno 600.000,00 kuna u gotovini, dok su oni poduzimali sve potrebne radnje kako bi u postupcima nabave osigurali Petekovoj tvrtki dobivanje onih poslova za koje je bio zainteresiran.

Tako je Kovačević., u dogovoru s Petekom, investicije za koje je Petek bio zainteresiran uvrštavao u Plan investicija JANAF-a ili u njegove Izmjene i dopune, a Zorić i Vrbanc su mu potom ustupali tehničke specifikacije znatno prije nego što je dokumentacija postala dostupna ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima ili su mu prepuštali kreiranje tehničke specifikacije ili omogućavali sudjelovanje u kreiranju uvjeta tehničke i stručne sposobnosti koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti da bi participirali u postupcima nabave. Na temelju tako pripremljenih tehničkih specifikacija Zorić i Vrbanc su inicirali, a Kovačević odobravao pokretanje nabave. Slijedom toga su ponude Petekove tvrtke, također uz suglasnost Kovačevića, u postupku nabave bile odabirane kao jedine ili najpovoljnije, a u jednom postupku nabave su Peteka i V. okr. tehničku specifikaciju prilagodili posebnim kompetencijama i referencama njihovih trgovačkih društva.

Na opisani način su Kovačević, Zorić i Vrbanc Petekovoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima osigurali prednost u procesima nabave i osigurali poslove vrijedne 64.465.191,50 kuna, za što im je Petek isplatio navedene nagrade u gotovom novcu.

Također se Kovačeviću stavlja na teret da je, od ožujka 2012. do 17. rujna 2020., kao predsjednik uprave JANAF-a, s VI. okr. (op.a Ivan Širić), osnivačem i odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, dogovorio da će u zamjenu za plaćanje kupoprodajne cijene nekretnina i pokretnina koje odabere za sebe i članove svoje obitelji te plaćanje drugih troškova, kao i za prikrivanje njegovog vlasništva nad tom imovinom njenim upisom na Širićevu tvrtku, poduzeti sve potrebne radnje da tom društvu i njegovim poslovnim partnerima osigura prednost u nabavi i dobivanje informatičkih poslova kojih je investitor JANAF, ali i podizvođačkih radova koje će JANAF dodijeliti drugim trgovačkim društvima. U realizaciji dogovora, Širić je u ime svog društva naložio plaćanje kupoprodajne cijene za stan u Zagrebu, stan u Splitu, jedno osobno vozilo i višegodišnji najam drugog osobnog vozila za Kovačevića, koji je poduzimao sve daljnje potrebne radnje kako bi u postupcima nabave društvu VI. okrivljenika i njegovim partnerima osigurao dobivanje informatičkih poslova kao i podizvođačkih ugovora.

Tako je Kovačević u Planove investicija JANAF-a uvrstio više poslova te je nalagao pokretanje postupaka nabave primjenom modusa direktnog ugovaranja, ograničenog prikupljanja ponuda ili otvorenog javnog nadmetanja, pri čemu je nalagao i da se Širiću prepusti kreiranje tehničke dokumentacije za provedbu nabave i odabir uvjeta tehničke i stručne sposobnosti, kao i odabir društava kojima će se dostaviti pozivi za podnošenje ponuda. Potom je Kovačević davao suglasnost za pokretanje tako prilagođenih postupaka nabave u kojima su, također uz suglasnost Kovačevića., Širićeva tvrtka ili njegovi poslovni partneri odabirani kao jedini ili najpovoljniji ponuđač.

Na opisani način su Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima dodijeljene nabave informatičkih usluga ukupne vrijednosti od 18.229.905,50 kuna.

Osim toga se Kovačević tereti da je s VII. okr. (op.a. Edo Seifried), direktorom jednog trgovačkog društva, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje da njegovom društvu i poslovnim partnerima osigura dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti od 15.500.000,00 kuna, pod uvjetom da kao podizvođača u okviru isporuke takvih vatrogasnih vozila angažira Širićeva tvrtka te da mu za to isplati 4.126.000,00 kuna, na što je Seifried pristao. U realizaciji dogovorenog, Kovačević je u Plan investicija JANAF-a uvrstio navedenu nabavu, a zatim je naložio Zoriću da prepusti Seifriedu kreiranje tehničke specifikacije i uvjeta tehničke i stručne sposobnosti koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti, što je Zorić i učinio. Iako je ponuda zajednice ponuditelja u kojoj je bila i Seifriedova tvrtka bila jedina, postupak je poništen jer ponuda nije sadržavala potpunu dokumentaciju, pa je Kovačević naložio Zoriću da pokrene novi postupak, ovaj put primjenom modusa izravne pogodbe u pregovaračkom postupku nabave s navedenom zajednicom ponuditelja. Tako je Zorić, u cilju stvaranja privida legalnosti takvog postupanja, inicirao pokretanje nabave primjenom navedenog modusa s obrazloženjem da je pristigla samo jedna tehnički prihvatljiva ponuda, iako je znao da je navedena ponuda rezultat činjenice da je Seifried kreirao tehničku dokumentaciju te uvjete tehničke i stručne sposobnosti. Zatim je, uz suglasnost Kovačevića, odabrana navedena ponuda, a nakon toga je Seifried, sukladno dogovoru s Kovačevićem., u ime društva kojem je direktor zaključio ugovor o kupoprodaji softwarea s Širićevom tvrtkom za ukupno 4.126.875,00 kuna, koji iznos je i isplaćen.

Na opisani način Kovačević je Širićevoj tvrtki i njegovim partnerima osigurao prednost u procesima nabave i dodjeljivanje poslova vrijednih ukupno 30.078.220,34 kune, za što mu je kao protuuslugu Širić platio kupoprodajnu cijenu njegovih nekretnina i pokretnina te višegodišnji najam osobnog vozila.

Optužnicom se Vrbanc tereti da je u razdoblju od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine u Zagrebu, kao direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u, na traženje i u dogovoru s V. okr., odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, da tom društvu osigura prednost u nizu nabava za izvođenje radova i pružanje usluga za investitora JANAF, prepuštao V. okr. sačinjavanje tehničkih opisa radova i usluga uključujući i određivanje dokaza tehničke i stručne sposobnosti konkurenata u postupcima nabave. Tako je u postupcima nabave pokrenutim na temelju dokumentacije koju je V. okr. uskladio s mogućnostima i referencama društva u kojem je odgovorna osoba, to društvo redovito bilo jedini ponuditelj te su mu dodijeljene sve dogovorene nabave radova i usluga. Na taj način je društvu u kojem je V. okr. odgovorna osoba IV. okrivljenik osigurao prednost u nabavama radova i usluga te dobivanje poslova ukupne vrijednosti od 5.860.000,00 kuna.

U optužnici je predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od Zorića i Vrbanca okrivljenika, dok je u odnosu na Kovačevića predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi.

U odnosu na Kovačevića i još jednu osobu za kaznena djela poticanja na pranje novca i pranja novca istraga je obustavljena.

Međutim, USKOK je u odnosu na tu osobu, na temelju podataka prikupljenih tijekom istrage, u smislu članka 88. i 89. Zakona o porezu na dohodak inicirao pokretanje postupka utvrđivanja nerazmjera između zakonitih izvora prihoda i stjecanja imovine pred nadležnom Poreznom upravom.