ekipa iz afere janaf

Europsko tužiteljstvo sumnjiči SDP-ovog gradonačelnika Grgića i poduzetnika Peteka za malverzacije novcem iz EU

16.07.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) započeo je istragu protiv novogradiškog gradonačelnika i SDP-ovog saborskog zastupnika Vinka Grgića zbog primanja 100.000 kuna mita od Kreše Peteka u zamjenu za dodjelu 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradišci

Uz Grgića i Peteka, koje Uskok u aferi Janaf sumnjiči da su namještali višemilijunski posao izgradnje solarne elektrane, istragom europskog javnog tužiteljstva su obuhvaćeni i I. Š. te S. K. koji se sumnjiče za prilagođavanje dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Riječ je o prvom slučaju istrage tužiteljstva Europske unije koje je početkom srpnja zatražilo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta Grgiću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u primanje mita te zloporabe položaja i ovlasti.

EPPO je, ne navodeći identitete osumnjičenika, precizirao kako postoji sumnja da je Grgić od Peteka zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave radi dodjele projekta izgradnje reciklažnog dvorišta Petekovoj tvrtki, a koji je sufinancirao Europski kohezijski fond sa 4,2 milijuna kuna.

EPPO: Dvoje osumnjičenih za prilagođavanje dokumentacije

Europsko tužiteljstvo je dodalo da se I. Š. i S. K. sumnjiče za prilagođavanje uvjeta tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda, pri čemu su osigurali prednost Petekovoj tvrtki.

EPPO nadodaje da je projekt na koncu dodijeljen Petekovoj tvrtki zbog čega je Grad Nova Gradiška oštećen za najmanje 90 tisuća kuna, a Europski kohezijski fond za najmanje 427 tisuća kuna.

Europsko tužiteljstvo je podsjetilo da je Hrvatski sabor na zahtjev glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Grgića dodajući da pritom ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti.

Na Grgića se u ovom slučaju primjenjuje Zakon o provedbi Uredbe Vijeća EU o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja iz 2017. godine prema kojem je određeno da Odjel delegiranih europskih tužitelja djeluje u sastavu Uskoka.

Ako europsko tužiteljstvo podigne optužnicu osumnjičenima će se suditi u Zagrebu

Delegirani europski tužitelj je nadležan za slučajeve malverzacija novcem koji dolazi iz europskih fondova, a u njegovoj ovlasti je prikupljanje podataka iz drugih zemalja EU, što bi Uskok inače radio putem međunarodne pravne pomoći. Ukoliko se protiv Grgića podigne optužnica za malverzacije s novcem iz EU, za to kazneno djelo bi mu se sudilo u Zagrebu.

Grgić je, zajedno s nekadašnjim gradonačelnikom Velike Gorice i bivšim saborskim zastupnikom HDZ-a Draženom Barišićem uhićen sredinom rujna 2020. u sklopu antikorupcijske akcije u kraku aferi Janaf u kojoj ih Uskok sumnjiči za primanje mita od Peteka radi dodjele višemilijunskih poslova.

Uz Grgića i Barišića, zbog primanja mita od Peteka uhićen je i direktor Janafa Dragan Kovačević koji je ponovno završio iza rešetaka u travnju 2021. godine kada ga je Uskok osumnjičio za namještanje poslova u zamjenu za nekretnine i automobile.