PRIJEVARE U BIH

Dvojica Ukrajinaca osuđeni zbog krađe 1,3 milijuna eura iz bankomata

05.03.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Dvojica ukrajinskih državljana osuđeni su na po šest godina i deset mjeseci zatvora u Bosni i Hercegovini zbog niza računalnih prijevara tijekom kojih su iz bankomata diljem te zemlje uspjeli ukrasti 1,3 milijuna eura

Dmitro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61) su tijekom 2020. godine s još pet državljana Ukrajine koristili različite sofisticirane računalne alate i programe, te pristupali bankomatima ruske Sberbanke na 24 lokacije. U tim operacijama su prijevarom preuzimali veće iznose novca. Na taj su način sebi i drugim članovima grupe pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.6 milijuna maraka (oko 1,3 milijuna eura), izvijestili su iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Boiko i Zaitsev su uhićeni na području Bihaća u veljači 2020. otkada se nalaze u pritvoru. Vrhovni sud Federacije BiH je, prema priopćenju, donio pravomoćnu presudu kojom su njih dvojica osuđena na ukupno šest godina i deset mjeseci zatvora. Njima će se u izdržavanje kazne uračunati i razdoblje provedeno u pritvoru od 2020. godine, naveli su u priopćenju.

Prigodom posljednjeg kaznenog djela dvojac je s bankomata Sberbank, koja je u međuvremenu nakon ruske agresije na Ukrajinu promijenila vlasnika, neovlašteno podigao novac u iznosu od oko 50.000 eura. Taj je novac oduzet i vraćen vlasnicima.

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je u suradnji s Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama u BiH vodilo istragu protiv sedam Ukrajinaca. S obzirom da njih petorica nisu dostupni pravosudnim tijelima u BiH, ovaj kazneni progon je ustupljen ukrajinskim policijskim agencijama i tamošnjim pravosudnim institucijama.