UHIĆENJE ZBOG PREVARE

Pogledajte kako izgleda imanje na kojemu Vojković nikad nije posadio tulipane

29.02.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković uhićen je zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave. Sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio.

Navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine, a Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu sumnja da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije, priopćio je EPPO.

Novinari Jutarnjeg lista na istarskoj adresi Hrvoja Vojkovića pored Livada zatekli su samo jedan osobni automobil pulskih registarskih oznaka. Nije jasno jesu li istražitelji u kući zajedno s bivšim ministrom ili Vojković više nije u svom domu.

Kuća se nalazi na obroncima iznad rijeke Mirne s predivnim pogledom na Motovun. Prvi susjedi udaljeni su pola kilometara.

  • +13
Imanje Hrvoja Vojkovića u Motovunu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Nedaleko obiteljske vile nalazi se i polje gdje su trebali biti zasađeni božuri i tulipani. Polje je iskrčeno i nivelirano. Na ulazu u parcelu stoji znak na kojemu piše nasad cvijeća koji treba podignuti gospodarstvo Naša farma sa sjedištem u zaseoku Golubići. Partneri na projektu su Iris MBM i OPG Ledinski.