SLAB POČETAK 2019.

Njemačka zabilježila najoštriji pad industrijskih narudžbi u sedam mjeseci

08.03.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Industrijske narudžbe u Njemačkoj u siječnju su zabilježile najveći pad u sedam mjeseci, pokazali su u petak podaci njemačkog ministarstva gospodarstva, koji potvrđuju da je najveće europsko gospodarstvo imalo slab početak godine

Narudžbe njemačkih industrijskih proizvoda u siječnju su na mjesečnoj razini smanjene za 2,6 posto, pokazali su podaci ministarstva gospodarstva. To je najveći pad od lipnja 2018.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatak za prosinac, koji sada pokazuje rast od 0,9 posto, umjesto prvotno procijenjenog pada za 1,6 posto. U državnom zavodu za statistiku reviziju pripisuju velikim narudžbama o kojima su dobili podatke krajem mjeseca.

“Aktualni pad narudžbi ipak signalizira nastavak usporavanja u sektoru industrije na početku godine", navodi se u priopćenju ministarstva.

U dvomjesečnoj usporedbi, koja je manje podložna oscilacijama, podatak za prosinac i siječanj u usporedbi s listopadom i studenom također pokazuje pad narudžbi, i to za 0,5 posto.

Narudžbe za intermedijarne, kapitalne i potrošačke robe u siječnju su redom smanjene, pokazuju podaci po kategorijama proizvoda. Pale su i inozemne i domaće narudžbe.

Najveće europsko gospodarstvo, čiji je glavni pokretač tradicionalno bio izvoz, u međuvremenu se počelo više oslanjati na potrošnju kao motorima rasta. O tome svjedoči dokument ministarstva u koji je Reuters ovih dana imao uvida, a pokazao je da vlada u Berlinu očekuje da će državna potrošnja rasti ove godine, osiguravajući prijeko potrebne poticaje gospodarstvu.