SVE ZBOG BREXITA?

Njemačka industrija u slobodnom padu! Prepolovljene prognoze rasta najvećeg europskog gospodarstva

04.04.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Industrijske narudžbe u Njemačkoj pale u veljači, dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu, pokazuju u četvrtak objavljeni službeni podaci, nadovezujući se na prepolovljene prognoze rasta najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini

Nove su narudžbe u veljači potonule za 4,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene za 2,1 posto, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike.

Izvješće pokazuje snažan pad inozemne potražnje, za 6,0 posto, uz pad narudžbi iz zemalja izvan eurozone za čak 7,9 posto.

Smanjena je i domaća potražnja za industrijskim proizvodima, za 1,6 posto.

Među pojedinim kategorijama proizvoda ističe se 6,0-postotni pad narudžbi investicijskih dobara, predvođen 9,2-postotnim smanjenjem narudžbi iz zemalja izvan eurozone.

Snažan pad potražnje iz te skupine zemalja zabilježen je i u segmentu potrošačkih dobara, za 9,0 posto. Ukupne su narudžbe potrošačkih dobara pale za 3,5 posto.

Najveću otpornost pokazali su proizvođači intermedijarnih dobara s padom narudžbi za blagih 0,9 posto.

"Pad broja narudžbi zabilježen je u većini gospodarskih sektora, kako na domaćem terenu tako i u inozemstvu", konstatiraju u ministarstvu.

Moglo bi se reći da je industrija gotovo u slobodnom padu, konstatira ekonomist LBBW banke Jens-Oliver Niklasch. "To se dobrim dijelom može pripisati povišenoj neizvjesnosti zbog brexita", s obzirom na nagli pad narudžbi iz zemalja izvan eurozone, dodaje.

S visokim zalihama postojećih narudžbi "čini se da za sada ne postoje nikakvi negativni učinci na tržište rada", istaknuo je Niklasch.

  • +23
Njemačka kancelarka Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slabljenje potražnje loš je znak za najveće europsko gospodarstvo i podudara se s danas objavljenim prepolovljenim prognozama rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, koje su objavili vodeći ekonomoski instituti.

Skupina vodećih ekonomskih instituta, uključujući Ifo, IWH (Leibnizov institut za ekonomska istraživanja) i DIW (Njemački institut za ekonomska istraživanja), snizila je prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini na 0,8 posto, s dosada procijenjenih 1,9 posto.

Rizici za njemačko gospodarstvo pojačani su od prošle jeseni zbog očekivanog izlaska Britanije iz Europske unije i trgovinskog sukoba SAD-a i Kine, upozoravaju.

Prognoze su dovršene 29. ožujka kada je Britanija trebala izaći iz EU-a, i baziraju su se na pretpostavci da će izlazak biti reguliran.

Stručnjaci upozoravaju da bi njemački gospodarski rast mogao biti još slabiji ako Britanija izađe iz EU-a bez dogovora.

"Dugoročno razdoblje uzleta njemačkog gospodarstva završilo je", zaključuje Oliver Holtemoeller iz IWH.

Njemačka vlada ažurirat će svoje procjene ovog mjeseca. Trenutno očekuju rast gospodarstva za jedan posto u 2019.