predali ponude

Zlatko Canjuga s bivšom snahom Ivice Todorića razvija višemilijunski biznis; kupuju zemljišta u gradovima i grade trgovačke centre

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 20.04.2021 08:43
  • Objavljeno 20.04.2021 u 08:38
Zlatko Canjuga, Martina Novosel

Zlatko Canjuga, Martina Novosel

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Tvrtka ENS u vlasništvu Canjuge i Martine Novosel u prosincu je dala ponudu Ludbregu za kupnju zemljišta vrijednog dva milijuna kuna, a ove godine su dali ponudu za kupnju zemljišta kod Ploča

Martina Novosel, bivša Miss Hrvatske i nekadašnja snaha Ivice Todorića, krenula je u ozbiljan biznis sa Zlatkom Canjugom, nekada moćnim HDZ-ovcem i savjetnikom Franje Tuđmana, piše 24 sata. S Canjugom kupuje zemljišta u hrvatskim gradovima na kojima bi trebali niknuti trgovački centri.

Canjuge i Todorići su obiteljski prijatelji. Zlatkova supruga Piruška je bila u vrhu Agrokora i jedna je od onih menadžera koji su optuženi s Ivicom Todorićem.

Martina Novosel je postala krajem siječnja vlasnica pola tvrtke ENS, kojoj je godinama jedini vlasnik bio Zlatko Canjuga. U njoj je i prokuristica. Osim toga, u prosincu prošle godine su osnovali po pola i tvrtku ENS Development, a Martina je također prokuristica.

Tvrtka ENS je u prosincu dala ponudu Ludbregu za kupnju zemljišta vrijednog dva milijuna kuna, na kojemu bi onda gradili trgovački centar. Ove godine su dali ponudu vrijednu gotovo 14 milijuna kuna za kupnju zemljišta kod Ploča s namjenom izgradnje trgovačkog centra, piše ovaj dnevni list.

No, Ludbreg je poništio rješenje o prodaji i napravit će novu procjenu zemljišta. U Pločama je sve zaustavljeno u travnju jer gradsko vijeće nije izglasalo odluku o natječaju zbog nedostatka kvoruma.

Canjuga je biznis izgradio na reciklaži i proizvodnji ambalaže. Tvrtku za otpad je prodao još prije šest godina, a ostala mu je tvrtka C pakiranje, koja je 2018. godine skupila više od 10 milijuna kuna gubitaka. Prema zadnjim podacima, piše 24 sata, tvrtka je 2019. godine imala dobit 401.000 kuna. Tvrtka ENS u zadnjem izvješću iz 2019. godine navodi da će dobit od više od 200.000 kuna iskoristiti za ranije pokrivanje gubitaka od 1,8 milijuna kuna.

Tvrtka je 2019. imala prihode nešto više od 930.000 kuna.

U pismu namjere Ludbregu napisali su da su spremni investirati 25 milijuna kuna u gradnju dok bi u Pločama centar trebao biti veći.

Zlatko Canjuga za 24 sata nije ništa htio komentirati na upit kako to da se bacio na gradnju trgovačkih centara i o podrijetlu kapitala kao ni kako je došlo do partnerstva s Martinom Novosel.

U Ludbreg su priložili i bankovni izvadak iz kojeg se vidi da je ENS na računu krajem studenog imao gotovinu u iznosu višem od 37 milijuna kuna.

Iza tvrtke, kako je za 24 sata rekao Mišo Krstičević, SDP-ov gradonačelnik Ploča, koliko je on dobio informaciju, stoji kapital austrijske tvrtke koja je već gradila trgovačke centre u Hrvatskoj i regiji. Grad je pripremio parcelu i odlučio raspisati natječaj za prodaju 30.000 kvadrata po početnoj cijeni od 460 kuna za kvadrat.

Krstičević kaže da je oporba srušila kvorum, ali da on od ideje prodaje zemljišta ne odustaje jer je sve čisto i transparentno. Stavili su u natječaj i uvjete da se deset godina ne smije prodati zemljište, da centar trebaju izgraditi u 18 mjeseci, da moraju zaposliti radnike s područja Ploča...

Oporba je pak uvjerena da se zemljište prodaje jer je Krstičević ostvario sedam milijuna akumuliranog minusa i sad je želio to pokrpati prodajom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!