ZATVORENO ZBOG KORONE

Šopingholičari shrvani: Legendarni pariški trgovački centri zjape prazni, pogledajte te otužne prizore

14.11.2020 u 16:49

Bionic
Reading

Spuštene rolete vodećih podružnica poznatih francuskih robnih kuća Galeries Lafayette i Printemps svjedoče u subotu o utjecaju novog zatvaranja uvedenog zbog brzog širenja koronavirusa na život u glavnome francuskom gradu Parizu

U uobičajenim bi se okolnostima tijekom ovog vikenda ispred zgrada Galeries Lafayettea i Printempsa na Bulevaru Haussmann, guralo mnoštvo kupaca, no danas je ondje bila tek šačica ljudi.

"Tužno je ovo. Nalazimo se ispred Galeries Lafayette i sve je zatvoreno", rekla je jedna od potencijalnih klijentica. "Prekrasno su uredili izloge, ali mi uopće ne osjećamo božićni duh."

Zbog strogih restriktivnih mjera, koje su u glavnome gradu i ostalim velikim francuskim gradovima na snazi ​​od kraja listopada, stanovnici moraju ostati u svojim domovima, s izuzetkom odlaska u kupnju prehrambenih namirnica i ostalih neophodnih potrepština ili zbog odlaska na kraću tjelovježbu.

Francuska je po broju umrlih od posljedica zaraze covidom-19 na neslavnome sedmom mjestu u svijetu, s gotovo 44.000 smrtnih slučajeva. Vlada je objavila da bi se mjere zatvaranja mogle produljiti i nakon 1. prosinca, ako se stanje ne poboljša. Prema prvobitnim planu mjere bi dotad trebale završiti.

  • +11
Zatvoreni dućani u Parizu za vrijeme koronavirusa Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

"U borbi protiv ove epidemije sudjelujemo svi mi i sljedećih će nekoliko dana biti presudno", tvitao je u subotu predsjednik Emmanuel Macron.

Neki su se na Bulevaru Haussmann ponadali da će mjere biti ublažene u predbožićno vrijeme.

"Vjerujem da će se robne kuće ipak otvoriti tjedan ili dva prije Božića i tada ćemo obaviti božićnu kupovinu", rekao je Aymeric Lenain.