POVEĆANJE DUGA

ZG Holding krpa rupu s milijardu kuna kredita

Bionic
Reading

Zagrebački holding pronašao je način kako pokriti rupu u blagajni veliku 1,2 milijarde kuna. Posegnut će za novim zaduživanjem. Izvor blizak Upravi Zagrebačkog holdinga potvrdio je jučer za portal Zagrebancija.com da će holding u sljedećih 30-ak dana podignuti kredit od 150 milijuna eura, tj. milijardu kuna

Još nije odlučeno hoće li kredit tražiti na domaćem ili inozemnom tržištu. To će ovisiti o uvjetima koje će dobiti na tim tržištima. No ono što su u Holdingu odlučili jest da je podizanje kredita jedini način kojim mogu pokriti svoje financijske obveze.

Novi kredit trebao bi biti dovoljan za pokrivanje 90 posto započetih investicija za koje Zagrebački holding nema sredstva. Izvor portala Zagrebancija.com kaže da su u Upravi svjesni toga da novo zaduživanje nije izvrstan način krpanja blagajne, ali navodi da je to jedini mogući način za spas najveće gradske tvrtke. Ovo novo zaduženje znači da ukupan dug gradske megatvrtke prelazi 11 milijardi kuna.

Osim kredita, u Holdingu se razmišljalo o još trima načinima kojim bi se sanirale financijske dubioze. Jedan je bio privatizacija dijela podružnica Holdinga, a drugi prodaja imovine poput nekretnina. No s obzirom na trenutačnu situaciju na tržištu u Hrvatskoj, te dvije opcije su vrlo brzo otpale.

Treća opcija bila je podizanje komunalnih usluga i od nje se zapravo još nije odustalo. Najvjerojatnije će Holding podignuti cijene samo prijevoza u ZET-u, a nije za odbaciti mogućnost da će i dio od građana (studenti, učenici,umirovljenici...) ostati bez besplatnog prijevoza te da će ponovno morati plaćati javni gradski prijevoz.