16. PROSINAC

Željezničari najavili prosvjed ispred 'kockice'

  • Autor: Hina /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.12.2009 15:30
  • Objavljeno 07.12.2009 u 15:18
Željeznica vlak tračnice

Željeznica vlak tračnice

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Sindikat hrvatskih željezničara najavio je danas da će u srijedu, 16. prosinca, ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture organizirati prosvjed protiv daljnjeg propadanja Hrvatskih željeznica (HŽ)

Na prosvjedu koji bi se trebao održati na Prisavlju, na platou ispred 'kockice', sindikalci će zahtijevati zaustavljanje daljnjeg propadanja stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava HŽ-a, kaže se u priopćenju sindikata.

Prosvjednici će tražiti zapošljavanje kapaciteta tvrtki osnovanih radi gradnje i održavanja HŽ-ovih stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava, kao što su Održavanje vagona, Remont i održavanje pruga, Pružne građevine, PRO-REG i POSIT, te pomoć kod restrukturiranja Željezničke tiskare i Željezničkog ugostiteljstva.

Zahtjevaju žurnu sanaciju i restrukturiranja društva Održavanje vagona prema prijedlogu HŽ Carga i Održavanja vagona, te rješavanje statusa putničke agencije Croatia Express i djelatnosti vagon restorana.

Sindikalci najavljuju i borbu za redovitu isplatu plaća, isplatu regresa za godišnji odmor, božićnice i poklona za djecu svih radnika HŽ Holding Grupe, uključujući i ovisna društva - Remont i održavanje pruga, Održavanje vagona, PRO-REG, Željezničko ugostiteljstvo i Željeznička tiskara.

Sindikat u priopćenju podsjeća da cijelo vrijeme bezuspješno upozorava na nedovoljna ulaganja i smanjeno održavanje u stabilna postrojenja i prijevozna sredstva unutar HŽ Holding Grupe, a umjesto pozitivnih pomaka planovi ulaganja i održavanja dodatno se smanjuju, čime se dovodi u pitanje sigurnost željezničkog prometa, umanjuje se konkurentnost željezničkih prijevoznika, a društva osnovana radi gradnje i održavanja stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava nalaze se pred stečajem.

Radi improvizacije prilikom prskanja protupožarnim sredstvom došlo je do željezničke nesreće u Rudinama, a taj posao moglo je obaviti društvo Redarstvo - Vatrogastvo - Rasadnik koje je za takve poslove opremljeno i osposobljeno, ističu sindikalci.

Sumnja se da je radi nestručnog popravka teretnog vagona došlo do uništavanje cijele proizvodne linije u virovitičkoj šećerani i ogromne materijalne štete.

Pritom sindikat podsjeća da HŽ Cargo štedi tako što svoje vagone izbjegava popravljati u vlastitim radionicama, već ih 'popravlja' na otvorenoj pruzi s nedovoljno opremljenim i educiranim radnicima. Istovremeno, kao vlasnik radionica, HŽ Cargo odgovara za njihove gubitke.

Želimo naglasiti da smo svjesni teške financijske situacije u državi i ograničenih proračunskih sredstava, no smatramo da se mnogi projekti mogu pokrenuti sa skromnim kreditnim sredstvima, naglašavaju sindikalci u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi