ministar zaštite okoliša

Ćorić: Mladi su primjer kako koristiti obnovljive izvore enargije

08.06.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Sedma utrka solarnih automobila SOELA održana je u subotu u Sisku, nastupila su 23 solarna vozila strukovnih škola iz više hrvatskih gradova, iz Slovenije i BiH te osječkog fakulteta, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da su mladi primjer kako koristiti obnovljive izvore enargije i najavio veću financijsku potporu toj manifestaciji.

Ovogodišnja 7. utrka solarnih automobila SOELA u Sisku veličinom je prerasla sve dosadašnje priredbe, a iduće godine u njoj bi moglo sudjelovati još više škola, dodao je. U dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, organizacijski i financijski pomoći će se još većem broju škola da sudjeluju na toj priredbi, istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić. Izrazio je uvjerenje kako će im se priključiti i veći broj obrazovnih ustanova iz drugih zemalja.

Zahvalio je organizatorima i idejnim začetnicima ove manifestacije. "Zadovoljstvo je biti među ovim mladim ljudima koji već koriste obnovljive izvore energije i koji su budućnost Hrvatske. Među ovoliko mladih ljudi moramo biti zadovoljni njihovim entuzijazmom koji pokazuju na izgradnji vozila. Republika Hrvatska i sve njene institucije podržavaju budućnost ove priredbe koja će već slijedeće godine biti još veća i jača. Država može pomoći školama kroz svoje programe i već smo razgovarali o modalitetima organizacije osme utrke", rekao je na otvorenju utrke Ćorić.

  • +15
Utrka električnih automobila u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Na utrci sisačkim ulicama nastupila su 23 solarna vozila strukovnih škola iz Kutine, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Novske, Slunja, Gospića, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Splita, Đurđevca, Knina i Siska, zatim škola iz slovenskog Krškog - Sevnice i Posušja iz BiH, te vozilo studenata Fakulteta elektronike, računarstva i informatičke tehnologije iz Osijeka.

Vozila su svake godine sve savršenija i sve brža. Iako plasman na utrci nije bio najvažniji, i ovogodišnja je donijela mnogo uzbuđenja.

U zadanoj kategoriji pobijedilo je vozilo učenika iz Krškog i Sevnice s vozačem Andrejom Kvartnikom, a u slobodnoj kategoriji vozilo Elektrotehničke škole iz Splita s vozačem Antom Uvodićem.

"Ono što je još nedavno bila daleka budućnost, to je danas sadašnjost. Naši su učenici ušli u svijet solarne tehnologije, što potvrđuje i ova utrka. Mnogo je znanja, umijeća i novih materijala uloženo u nove bolide, koji su sve savršeniji. Mislim da je ova sedma utrka početak novog razdoblja" rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.