intervju s LJUBOMIRom MAJDANDŽIĆem

'Ugradnja solara na kuće opet će se isplatiti samo ako građani ne budu prepušteni na milost i nemilost HEP-u'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 19.04.2018 20:23
  • Objavljeno 19.04.2018 u 20:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Postavljanje solarnih panela na krovove obiteljskih kuća u Hrvatskoj je praktički zamrlo prije tri godine, kad su ukinute poticajne cijene za otkup električne energije. Otad građanima mikrosolari (sustavi do 10 kW) više nisu bili isplativi. Međutim od 1. travnja ove godine na snagu su stupila nova pravila za priključenje na distribucijsku mrežu koja daju naznake da će se stvari mijenjati. Kažemo 'naznake' jer uvijek nije jasno hoće li po tim novim pravilima - koja olakšavaju priključenje solarne elektrane - ona biti i isplativa

O tome smo porazgovarali s Ljubomirom Majdandžićem, pionirom solarne energije u Hrvatskoj i utemeljiteljem Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju. Majdandžić je trenutno savjetnik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je jedno vrijeme i bio na čelu.

Hoće li novom Vladinom uredbom, odnos pravilnikom HEP ODS-a, biti isplativo postavljati solarne panele na kuće?

Pravilnik je svakako korak u pravom smjeru jer se pojednostavljuje ishođenje potrebne dokumentacije za ugradnju malih solarnih elektrana. Međutim iz njega nije razvidno koliko će koštati priključak HEP-a i kako će se vršiti mjerenje. Hoće li HEP umjesto postojećeg brojila ugrađivati dva brojila ili dvosmjerno brojilo. Bez toga se ne može znati hoće li solarna elektrana biti isplativa. Primjerice sve je to navedeno u slovenskom pravilniku. Ovako su građani ostavljeni na milost i nemilost HEP-u.

Koliki je sad okvirni trošak ugradnje solarne elektrane od 5 kW?

Za projekt, montažu, svu opremu i puštanje u pogon treba vam oko 65.000 kuna s uključenim PDV-om. U to nije uključen priključak HEP-a koji varira od 7000 pa sve do 20.000 kuna. Poticajne cijene za otkup električne energije nekad su bile dvije, tri kune, a sad višak u mrežu možete prodavati po cijeni od samo 28 lipa. To je praktički zanemarivo. I sad uzmite da vam je rata za struju mjesečno 300 kuna, odnosno 4000 kuna godišnje. Da vratite uloženih 65.000 kuna, trebat će vam 16 godina. Ako još dodate cijenu priključka, solarna elektrana će vam se isplatiti za više od 20 godina.

Koje je onda rješenje sad kad više nemamo poticajnu cijenu? Što se mora napraviti da građanima opet postane isplativa ugradnja solarnih panela?

Nužna je ugradnja dvosmjernog brojila i uvođenja tzv. net meteringa. Riječ je o godišnjem izravnavanju predane i preuzete električne energije. Tad je isplativost bila ispod 10 godina, uz uvjet da je godišnja potrošnja električne energije jednaka proizvodnji iz solarne elektrane i ugradnje dvosmjernog brojila.

  • +9
  • +6

Ljubomir Majdandžić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Što biste vi savjetovali građanima koji žele postaviti solarnu elektranu na krov?

Neka otiđu u HEP i zatraže uvjete priključenja. Tad će HEP-ovci izaći na teren i vidjeti kakvo je stanje i može li se kuća priključiti. Onda ih trebaju pitati kako će ih priključiti. Hoće li imati jedno brojilo, dva ili dvosmjerno i hoće li im se onaj višak koji isporuče u mrežu vratiti kako bi bili na nuli. Ja to nisam mogao iščitati iz novog pravilnika.

Prije 15 godina na svoju kuću postavili ste solarnu elektranu i bili ste prvi koji ste se priključili na HEP-ovu mrežu. Jeste li vratili uloženo?

Mene je ta investicija stajala 60.000 eura. Tada je oprema za solare bila jako skupa. Četiri godine sam HEP-u isporučivao električnu energiju besplatno, da bi se 2007. uvela poticajna cijena. Dobio sam ugovor na 12 godina iako mi je trebalo 20 da vratim uloženo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!