IMA POSLA I ZA USKOK

'Žele raskomadati i jeftino prodati HEP!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 14.06.2011 13:52
  • Objavljeno 14.06.2011 u 13:23
HEP

HEP

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nismo protiv reforme energetskog sustava, ali nećemo dopustiti komadanje i divlju privatizaciju Hrvatske elektroprivrede (HEP), poručili su u utorak s konferencije za medije čelnici tri najveća HEP-ova sindikata

Pred Vladu bi uskoro trebali stići prijedlozi energetskih zakona s kojim bi započela reforma domaćeg energetskog sektora, što od svih članica traži Europska unija.

Sindikalisti upozoravaju da je prilikom izrade tih novih propisa napravljeno niz nezakonitih radnji te da su od države angažirani autori zakona – Energetski institut Hrvoje Požar i tvrtka Ekonerg – u sukobu interesa.

Sporno je i to što, prema tvrdnjama sindikata, Ministarstvo gospodarstva nije poštivalo rezultate javne rasprave, pa su se u prijedlogu Zakona o tržištu električne energije umjesto ITO modela za HEP (ostanak prijenosa i distribucije unutar tvrtke ali s velikom neovisnošću) našle sve tri varijante koje nudi direktiva EU.

Ostala dva modela (OU i ISO) predviđaju izdvajanje mrežnih djelatnosti (prijenos i distribucija) iz HEP-a, a sindikati se boje da je njihovo uvrštenje u zakon priprema za razbijanje i jeftinu privatizaciju kompanije

'U slučaju da se ovako provede privatizacija to bi za posljedicu imalo veliko povećanje cijena struje, gubitak posla za pet tisuća radnika HEP-a, rasprodaju vodnih resursa i hidroelektrana, dodatno opterećenje za državni proračun i potpuni gubitak energetske neovisnosti', mišljenja je Denis Geto, predsjednik Strukovnog sindikata radnika HEP-a – Tehnos.

Privatni kapital, kažu sindikalisti, prvenstveno bi dobro došao u razvijanju novih investicija, a kao ogledni primjer ističu termoelektranu Plomin 2 gdje je vlasništvo podijeljeno između HEP-a i njemačkog RWE-a, s tim da elektrana, ističu, radi fantastično.

Sindikati sumnjaju da se u prijedlozima energetskih zakona radi o korupciji i da se sve namješta nekim privatnim interesima, s tim da nisu željeli precizirati na koga ciljaju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Luko Marojici istaknuo je da je javno izrečena sumnja o koruptivnom djelovanju dovoljna da se pokrenu državne institucije te je pozvao istražna tijela da što prije ispitaju što se krije iza prijedloga novih zakona.

Od Vlade i Ministarstva gospodarstva sindikati traže da se zaustavi hitni postupak donošenja energetskih zakona i da se krene u izradu novih. U slučaju da se pokuša sve provući 'ispod stola', tad će, upozoravaju, pokazati svoju snagu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi