TPORTALOV SAVJETNIK

Znate li razliku između prihoda i zarade?

07.11.2016 u 15:42

Bionic
Reading

Tijekom gostovanja odvjetnika Marijana Hanžekovića u emisiji Nedjeljom u dva HRT-ov Aleksandar Stanković nekoliko je puta pomiješao izraze prihod i dobit. Česta je to pogreška u našoj javnosti koja može dovesti do ozbiljnih zabluda kada se analizira poslovanje neke tvrtke

Da kaos bude veći, Stanković je uz prihod i dobit pogrešno koristio  termin 'zarada'. Drugim riječima, svjesno ili nesvjesno, govorio je zarada, a mislio je na prihod. Najčešća greška prilikom korištenja termina 'zarada' događa se u turizmu. Bezbroj smo puta u informativnim emisijama čuli da Hrvatska godišnje od turizma zaradi oko osam milijardi eura. No tih osam milijardi eura zapravo je prihod, a zarada je daleko manja.

Na miješanje ovih pojmova na Twitteru se u nedjelju osvrnuo i poduzetnik Saša Cvetojević:


Što je to prihod?

Svaka tvrtka, kao i svaki poduzetnik, kreće u biznis ne bi li nešto zaradila. Uzmimo za primjer malog poduzetnika koji je otvorio kafić.

Nakon što je ishodio sve dozvole, unajmio lokal, opremio ga, zaposlio konobare i kupio pića može početi s radom. Taj mu biznis dnevno donosi oko 3000 kuna. Znači li to da naš ugostitelj svakog dana 'zaradi' 3000 kuna? Apsolutno ne, on svakog dana ostvari 3000 kuna prihoda – iako je taj novac fizički u njegovoj blagajni, to ne znači da ne postoje troškovi koje mora podmiriti.

Ako mu je dnevni prihod (promet) 3000 kuna, mjesečni prihod mu iznosi oko 90.000 kuna (3000 kuna x 30 dana u mjesecu) te sad mora podmiriti rashode (troškove).

Od tih 90.000 kuna treba isplatiti dvije ili tri plaće, platiti sve režije i najam, podmiriti dobavljače pića i pokriti ostale obveze prema državi te moguće neočekivane troškove. Pretpostavimo da mu mjesečni rashodi iznose 80.000 kuna, što u konačnici daje mjesečnu dobit od 10.000 kuna.

Što je dobit?

Dobit (zarada, profit) je dakle razlika između prihoda i rashoda. Ako je tvrtka uspješna, prihodi su veći od rashoda i stvara se dobit. No niti cijela dobit ne ostaje poduzetniku jer se i na nju plaća porez na dobit.

Ako su pak rashodi tvrtke veći od njenih prihoda, tvrtka posluje s gubitkom.

Poslovni, financijski i izvanredni prihodi i rashodi

Za one koji žele znati više od osnovne razlike između prihoda i dobiti, treba napomenuti da svaka tvrtka može ostvariti poslovne (redovne), financijske i izvanredne prihode i rashode.

Poslovni prihodi i rashodi nastaju iz temeljne djelatnosti – u slučaju ugostitelja to je posluživanje hrane i pića. Tu su i financijski prihodi, dakle povećani prihod ostvaren na povoljnim tečajnim razlikama ili danim zajmovima te izvanredni prihodi, dakle oni koji nastaju rijetko i poduzetnik nije očekivao njihov nastanak.

Kako to izgleda u stvarnosti:

U  priloženoj tablici vidljivi su poslovni rezultati Odvjetničkog ureda Hanžeković i Partneri za 2015. godinu. Vidljivo je da je ured iz osnovnog poslovanja ostvario prihod od 50,6 milijuna kuna, uz rashode od 45,9 milijuna kuna. Dodatno, 598.400 kuna kapnulo je od financijskih prihoda, dok je s druge strane na financijske rashode otišlo 758.800 kuna.

Kada se od ukupnih prihoda odbiju ukupni rashodi, dolazi se do dobiti prije oporezivanja od 4,6 milijuna kuna. Nakon plaćanja poreza Hanžekoviću je ostalo 3,48 milijuna kuna.