kamatne stope i inflacija

Zbog straha od recesije, svjetske burze oštro pale treći tjedan zaredom

02.10.2022 u 08:50

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka kako bi suzbile inflaciju izazvati recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2,9 posto, na 28.725 bodova, a za toliko je skliznuo i S&P 500, pa je zaronio na 3.585 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 2,7 posto, na 10.575 bodova.

Nakon još jednog oštrog pada, sva tri indeksa nalaze se duboko u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Pritisak na tržište posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti gospodarstvo u recesiju.

U rujnu je Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Tako je Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao kako podržava još jedno povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova u studenom, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, poručio da će Fed vjerojatno postaviti kamate na razine na kojima bi trebale biti početkom iduće godine.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je, pak, da ne vidi takve nevolje na američkom financijskom tržištu koje bi utjecale na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa.

A Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost.

Doduše, novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno, unatoč Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošloga tjedna po prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu u pet mjeseci.

  • +4
Burze Izvor: Profimedia / Autor: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

„U ovim okolnostima, dobra vijest s tržišta rada je loša vijest jer pokazuje da Fed mora proći još dug put. Ulagači se plaše da će nas Fed gurnuti u vrlo duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarada. Stoga ulagači prodaju dionice”, objašnjava Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Nakon pada tri tjedna zaredom, svi su indeksi zabilježili velike gubitke u proteklom mjesecu. Dow Jones je u rujnu skliznuo 8,8 posto, dok je S&P 500 potonuo 9,3, a Nasdaq indeks 10,5 posto.

Zbog toga su i u cijelom trećem tromjesečju zabilježili pad – Dow Jones za 6,7, S&P 500 za 5,3, a Nasdaq indeks 4,1 posto.

To je bilo treće tromjesečje zaredom kako su indeksi pali, a to nije zabilježeno još od početka globalne financijske krize 2009. godine.

„Bio je to još jedan ružan tjedan u ružnom tromjesečju u najvjerojatnije vrlo ružnoj godini. Kada će se jednoga dana prisjećati 2022., ulagači će reći da je to bila godina u kojoj je Fed napravio zaokret od 180 stupnjeva po pitanju inflacije i drastično brzo zaoštrio donedavno vrlo poticajnu monetarnu politiku”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,8 posto, na 6.893 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,4 posto, na 12.114 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5.762 boda.

Oštro je pao i STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica, pa je u cijelom rujnu zabilježio pad od 7,8 posto, dok je u cijelom trećem tromjesečju skliznuo 6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 4,5 posto, na 25.937 bodova.