neizvjesnost u zraku

Azijske burze pale, funta zaronila rekordno nisko, ulagače brine ekonomski plan nove britanske vlade

26.09.2022 u 07:39

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u ponedjeljak, nastavivši silaznu putanju od prošloga tjedna, dok je tečaj britanske funte prema dolaru zaronio na najnižu razinu u povijesti jer ulagače zabrinjava ekonomski plan nove britanske vlade

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 1 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u dvije godine. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 2,9 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Azijske se burze ne uspijevaju stabilizirati, nakon što su prošloga tjedna potonule više od tri posto. Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije agresivno podižu kamatne stope, što ne ide u prilog tržištima dionica. Očekuje se daljnje usporavanje ionako usporenog rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a sve je veći rizik od recesije.

Azijske ulagače obeshrabrio je i novi pad cijena dionica na Wall Streetu u petak, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks zaronili u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje rekordne razine, dok se Dow Jones nalazi na rubu tog područja. Američki terminski indeksi i jutros su u minusu, oko 0,5 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu.

Dolar ojačao, britanska funta rekordno nisko

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu od svibnja 2002. godine. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,5 posto, na 113,73 boda, a u jednom se trenutku probio i iznad 114 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4 posto, na 143,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 0,9655 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina. Još je više dolar ojačao prema britanskoj funti koja je pod snažnim pritiskom od kraja prošloga tjedna, kada je pala 3,6 posto prema dolaru jer je ekonomski plan nove vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.

Tada je nova vlada najavila smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što će financirati najvećim zaduženjem od 1972. godine. No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Naime, prošloga je tjedna britanska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji. Zbog toga je jutros funta u jednom trenutku pala gotovo pet posto, na rekordno niskih 1,0327 dolara. Ipak, kasnije je ublažila gubitke, pa je trenutno u minusu 2,9 posto, na 1,0540 dolara. 'Funta je pod snažnim pritiskom. Investitori traže odgovor britanske središnje banke. Kažu da novi ekonomski plan nije održiv', kaže Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.

Cijene nafte su, pak, nastavile kliziti, nakon pada četiri tjedna zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,62 posto, na 85,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,48 posto, na 78,36 dolara.