POVOLJNA PONUDA HEP-U

Zbog srpskih tajkuna manje poskupljenje struje

dalekovod energija struja

dalekovod energija struja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

U Elektroprivredi tvrde kako su Hamovićev EFT i Lazarevićev Rudnap dali tako povoljne ponude da će od Vlade moći tražiti manje poskupljenje struje

Hrvatska elektroprivreda uskoro će Heri (Hrvatska energetska regulatorna agencija) i Vladi poslati novi, umjereniji zahtjev za poskupljenje struje. Nedavno su zatražili prosječno poskupljenje od 17 posto, a novim zahtjevom tražit će poskupljenje od oko 12 posto. Za manje poskupljenje zaslužni su srbijanski energetski moguli Vuk Hamović i njegova tvrtka EFT te Vojin Lazarević, vlasnik tvrtke Rudnap.

Iako ugovori još nisu potpisani, potpisat će ih sljedećeg tjedna, uprava HEP već je odlučila od njih kupiti ukupno 270 MW struje za 2011. godinu.

– Nismo ih mogli odbiti jer su ponudili cijenu koja je tako niska da je čak niža od naše proizvodne cijene – povjerio je jedan član uprave HEP-a novinaru Večernjeg lista.

Hamovićevih 200 MW HEP će plaćati 46,95 eura, a Lazarevićevih 70 MW u razdobljima najveće potrošnje 58,75 eura. Te su cijene u prosjeku desetak posto niže od trenutačnih, koje se na referentnoj burzi električne energije u Leipzigu kreću oko 52 eura, a ta cijena otprilike odgovara i proizvodnoj cijeni HEP-a. Toliku cijenu HEP je otprilike i očekivao na natječaju. Uvoznu struju sljedeće godine HEP će platiti ukupno 97,8 milijuna eura.

– Zbog ovako povoljne kupnje Heri i Vladi poslat ćemo novi korigirani zahtjev za poskupljenjem koji će biti znatno manji od prijašnjeg – rekao je naš sugovornik iz uprave HEP-a. Uprava državne elektroprivrede dugo je razmišljala o prihvaćanju Hamovićeve ponude zbog loše reputacije koju je HEP-u donijelo poslovanje s njime u vrijeme sada pritvorenog predsjednika uprave Ivana Mravka. On je od Hamovića 2008. kupio struju po cijeni od 81 euro za MW, da bi se cijena uskoro prepolovila. U novoj upravi kažu kako su Hamovićevu ponudu prihvatili vodeći se isključivo ekonomskim kriterijima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi