gubitnici porezne reforme

Zbog manjeg poreza na plaće mladih ovi će gradovi pretrpjeti najviše štete

17.08.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Osim najvećih gradova - Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Zadra - najveći gubitnici nove porezne reforme najvjerojatnije će biti mnoge općine i gradovi u gospodarski najrazvijenijim dijelovima Hrvatske, na sjeverozapadu zemlje, u Istri te bogatija mjesta uzduž Jadrana, piše Jutarnji list u subotu

Kako se očekuje da će porezna reforma ministra Zdravka Marića ujesen biti izglasana u Saboru, od 1. siječnja 2020. svi gradovi i općine izgubit će dio svojih poreznih prihoda jer će radnici mlađi od 25 godina biti u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, a radnici između 26. i 30. godina plaćat će upola manji porez.

Kako se Vlada još lani u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave u cijelosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, najveći gubitnici u 2020. će biti najveći gradovi, naprosto zbog brojnosti radne snage do 30. godine.

Prema podacima koje je Jutarnji list dobio od portala gradonacelnik.hr, Varaždin ima najveći udio mladih i zaposlenih u ukupnom broju stanovnika, odnosno 6,9 posto, te će biti jedan od najvećih gubitnika porezne reforme. Slijede ga Prelog (6,8), Čakovec (6,1), Sveta Nedjelja (5,7), Zabok (5,3) i Zagreb sa 5,1 posto.

Budući da službenih podataka Vlade o tome koliko točno u Hrvatskoj ima zasposlenih (mirovinskih osiguranika) do 25. a koliko do 30. godine starosti nema, zasad se ne zna ni koliko će točno zbog ukidanja odnosno 50-postotnog smanjenja poreza na dohodak izgubiti sve županije, gradovi i općine u idućoj godini, piše Jutarnji list.

Ministar financija Marić nedavno je rekao samo da je "ukupan broj mladih u toj dobi (do 30. godine života) 370 tisuća, a onih koji su u škarama poreza na dohodak ima 250 tisuća".

"Službene podatke o tome koliko mlađih od 30 godina prima plaću koja ulazi u porezne škare nažalost nemamo ali napravili smo svoje projekcije gubitka poreznih prihoda za sve gradove i općine. Najoptimističnija procjena govori o gubitku od 700 milijuna kuna, najcrnja o gubitku više od milijardu", rekao je savjetnik u Udruzi gradova Dario Runtić.

Željko Turk, HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića i čelnik Udruge gradova, procjenjuje da će sve jedinice lokalne samouprave ukupno izgubiti oko 600 do 700 milijuna kuna te da će od ministra financija zbog toga najvjerojatnije tražiti kompenzaciju izgubljenih prihoda, piše u subotu Jutarnji list.