STOP NOVIM NAMETIMA

Lipa pokrenula peticiju protiv poreza na šećer i većih trošarina na duhan i alkohol

07.08.2019 u 12:12

Bionic
Reading

Udruga poreznih obveznika Lipa pozvala je u srijedu na potpisivanje internetske peticije protiv uvođenja poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanja trošarina na duhanske i alkoholne proizvode, a Vladu poziva da odustane od novih poreza i okrene se smanjivanju proračunskih rashoda

"Uvođenjem poreza na šećer u bezalkoholnim pićima te povećanjem trošarina na duhanske i alkoholne proizvode, u vašim se životima ništa neće poboljšati, ali će se zato povećati količina vašeg novca kojim raspolaže ionako prerastrošna država", kaže se u Lipinu priopćenju.

Navode da se novi namet na šećer uvodi pod izgovorom zaštite mladih od pretilosti, ali ida uzrok pretilosti nije višak šećera u sokovima nego jednostavna i jeftina hrana, jedina dostupna osiromašenim građanima, pritisnutim prevelikim porezima.

"Smanjenje poreznog opterećenja i dizanje standarda građana će poboljšati prehranu, a do toga se ne dolazi uvođenjem novog poreza", smatraju u Lipi.

Lipa se protivi svakom daljnjem povećanju poreznog opterećenja građana, uvođenju novih poreza i povećanju postojećih, čija je jedina svrha i smisao, kako kažu u toj udruzi, kamufliranje neefikasnosti dijelova javnog sektora i i dodatno punjenje proračuna.

"Da je Vladi uistinu stalo do zdravlja građana umjesto dodatnog oporezivanja provela bi mjere iz Nacionalnog programa reformi 2019. poput funkcionalne integracije bolnica, daljnjeg razvoja objedinjene javne nabave, digitalizacije te učinkovitog upravljanja ljudskim resursima", stoji u priopćenju.

Lipa poziva Vladu da odustane od "novog poreznog udara na građane i okrene se smanjivanju rashodne strane proračuna, odnosno provođenju reformi i istinskom poreznom rasterećenju".

Porezni obveznici koji se protive uvođenju novog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanju trošarina na duhanske i alkoholne proizvode mogu to iskazati potpisivanjem online peticije na adresi www.manjiporezi.hr/ne-novim-porezima.