DIV NA KOLJENIMA

Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu, čekaju pomoć države: Ne tražimo od države novac, tražimo samo jedan 'bypass'

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 04.04.2022 10:09
  • Objavljeno 04.04.2022 u 09:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Početak radnog tjedna, nažalost, nije počeo radno za većinu radnika Brodosplita. U petak je zaustavljena proizvodnja zbog sankcija ruskoj VTB banci koja kreditom prati izgradnju brodova, a ostalo je blokirano 60 milijuna eura

Osim 200-tinjak radnika u upravnoj zgradi, koji su i u petak bili na poslu, manji dio radnika vraćen je na posao.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić rekao je za HTV jutros da ipak ima dobrih vijesti.

'U petak je radilo nešto radnika u glavnom projektnom odjelu. Danas smo nastavili raditi na poslovima na kojima imamo osigurano financiranje, to su obalno-ophodni brodovi, četiri broda su u izgradnji', rekao je i dodao da danas u Brodosplitu radi 500-tinjak (od 1800) ljudi.

Na pitanje kakve su naznake za ostatak radnika, odgovorio je:

'Nadamo se da će se situacija riješiti. Imamo novac, ne tražimo novac od države, tražimo samo jedan bypass da nam pomogne da odblokiramo ta sredstva, odnosno da HBOR preuzme kredit VTB banke', dodao je.

Josip Jurišić

Josip Jurišić

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komentirao je i poruku sindikalista Joška Franića da radnike ne zanimaju ni pregovori ni problemi Uprave i Ministarstva. Zanimaju ih njihove plaće za veljaču.

'Mi isto tražimo naš novac. Dakle imamo novac, imamo kredit, 60 milijuna je zablokirano, što nedostaje ruskom novcu? Plin se i dandanas kupuje od Rusa. Mi samo tražimo svoj novac, ne tražimo ništa više od toga', rekao je i dodao da je dio radnika dobio plaće, a dio njih dobit će ih ovaj tjedan. Oko 1000 radnika je, kaže, dobilo plaće, a ostali će ih dobiti tijekom tjedna.

Država je programom restrukturiranja već pomagala splitskom brodogradilištu.

'Država će reći da nam je pomagala, ali tim novcem koji je država dala, milijardu i pol kuna, ona je pokrila prošlost škvera, dugovanja bivšeg škvera. Novi vlasnik je trebao ući u brodogradilište s tzv. clean startom, takav ugovor o preuzimanju je potpisan. Dakle, nikakva dugovanja iz prošlosti novi vlasnik nije trebao naslijediti', rekao je i radnicima poručio da se bore i da će učiniti sve da zadrže brodograđevnu djelatnost u obujmu u kojem žele.

Mnogi su pretpostavljali da će škver pokleknuti i davno prije, dodao je.

'Međutim, ovaj vlasnik, Tomislav Debeljak, pokazao je jednu drskost i na tržištu Brodosplita birao visoko. Počeli smo graditi polarne kruzere i tu visoko kotiramo', dodao je.

  • +4
  • +1

Tomislav Debeljak

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!