SABORSKI ZASTUPNIK S 'REPOM'

Zašto Ivan Račan nije prodao udio u PR agenciji?

11.06.2013 u 07:22

Bionic
Reading

Bez obzira na to što je obećavao da vlasništvo u PR agenciji neće samo formalno prebaciti na odvjetnički ured, nego ga i prodati, SDP-ov zastupnik Ivan Račan to nije učinio. Ne samo to, nego nema ni traga, osim njegovog priznanja, da je uopće prebacio vlasništvo u tvrtki Maksima komunikacije na odvjetnički ured. Tako se zastupnik koji je progovorio o zakonskoj manjkavosti rješavanja sukoba interesa sam našao u toj poziciji. Situaciju oko Maksime dodatno komplicira činjenica da ta agencija, koja je još uvijek formalno u njegovom vlasništvu, organizira skupove Europske komisije na kojima gostuju i SDP-ovi ministri

SDP-ov zastupnik Ivan Račan samom je sebi ljestvicu političke transparentnosti postavio previsoko. Nakon što je krajem 2011. godine ušao u Sabor kao zamjenik Zorana Milanovića, najavio je prodaju većinskog vlasničkog udjela u PR agenciji Maksima komunikacije kako bi izbjegao prozivanje za sukob interesa. Prebacivanje upravljačkih prava na odvjetnike, preko kojeg dužnosnici formalno rješavaju sukob interesa, Račan je kritizirao kao 'uobičajene odvjetničke smicalice' jer je jasno da se na taj način vlasništvo samo 'zamrzava', da bi krajem prošle godine i sam učinio upravo to. Odnosno, barem tako tvrdi jer o prebacivanju udjela nema traga u sudskom registru niti je o tome izvijestio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

'Ne želim pribjegavanje uobičajenim odvjetničkim smicalicama. Ne želim repove iza sebe. Smatram odgovornim ponašanjem prodaju tvrtke, želim biti miran i izbjeći da me zivkaju novinari i ispituju o sukobu interesa, odnosno da moram braniti neobranjivo', najavljivao je Ivan Račan u ožujku prošle godine nove standarde za državne dužnosnike koji dolaze iz poduzetništva na svoje funkcije. Naime, zakon dužnosnicima ne nalaže prodaju vlasništva, nego samo prijenos upravljačkih prava u trgovačkim društvima za vrijeme obavljanja javne dužnosti.

Kada smo ga nedavno nazvali i upitali kako to da je još uvijek vlasnik tvrtke, što ne samo da je suprotno onome što je najavljivao, nego i zakonu, ovako nam je odgovorio: 'Namjeravao sam prodati udio u Maksimi, ali zbog nepovoljne situacije na tržištu to nisam uspio napraviti. Svoj sam vlasnički udio prenio na odvjetničko društvo i nisam suvlasnik u Maksimi, a ne znam zašto sudski registar još nije osvježio javno dostupne podatke da pokaže tu informaciju.'

Interesirali smo se u na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje nam je voditeljica registra, sutkinja Željka Bregeš, rekla da nisu zaprimili podatke o promjeni vlasništva. Kao vlasnici Maksime i dalje su upisani Ivan Račan i ciparska tvrtka Action Global Communications. U slučaju da je saborski zastupnik samo prenio upravljačka prava sudski registar, o tome ni ne može imati saznanja jer se time ne mijenja vlasništvo, ali bi o tome trebali znati u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

'Povjerenstvo nema saznanja o tome je li Ivica Račan izvršio prijenos upravljačkih prava u društvu Maksima komunikacije na povjerenika jer o tome nama nije dostavljen ugovor o prijenosu. Postoji mogućnost da je prijenos izvršen, a da dužnosnik nije o tome dostavio dokumentaciju. Redovitom provjerom određenog broja imovinskih kartica Povjerenstvo je utvrdilo da dužnosnici koji imaju udjele u vlasništvu trgovačkih društava vrlo često samo naznače u izvješću o imovinskom stanju da su izvršili prijenos upravljačkih prava, a sam ugovor dostavljaju tek ako ih Povjerenstvo na to pozove. Redovita provjera svih imovinskih kartica vrši se trajno, što znači da se podaci iz jedne te iste kartice mogu i nekoliko puta podvrgnuti provjeri. Planiramo pozvati sve dužnosnike za koje je utvrđeno na nisu dostavili ugovore o prijenosu upravljačkih prava, a takav prijenos nije vidljiv ni iz sudskog registra, da to učine', kazala je za tportal Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. No još ne zna kada će to biti provedeno zbog vrlo malog broja osoblja koje radi na predmetima.

Upitali smo Račana je li zatražio mišljenje Povjerenstva s obzirom na potencijalni sukob interesa: naime, on je zastupnik SDP-a, a njegovu agenciju je angažirala Europska komisija za projekt u kojem su sudjelovali ministri iz njegove stranke, Slavko Linić i Gordan Maras? 'Što se tiče poslovanja ili klijenata, vi ste mi prvi glas da Maksima radi za Europsku komisiju. Nisam upućen u poslovanje agencije i molim vas da se oko toga sa svim pitanjima obratite direktorici agencije', odgovorio nam je Račan.

Direktorica Maksima komunikacija Dražena Lejo kaže da Europska komisija nije njihov stalan klijent, već rade na pojedinačnim projektima, kao i većina drugih agencija.

'Da, nedavno smo organizirali informativni seminar o kašnjenju u plaćanju, zbog problema koje je to izazvalo u većini članica EU-a. Svi projekti EK-a, koliko je meni poznato, idu isključivo preko natječaja. U konkretnom slučaju, natjecali smo se za projekt s velikom PR mrežom koja je taj posao dobila za sve zemlje u kojima EK organizira seminar, odnosno sve zemlje EU-a te Hrvatsku kao buduću članicu. U ovom slučaju cijeli projekt za EU je vodilo predstavništvo PR mreže u Irskoj. Mi smo bili njihov podizvođač za Hrvatsku jer nemaju vlastitog predstavnika u našoj zemlji. S obzirom na to da su nas već ranije angažirali za neke međunarodne projekte i obje strane su zadovoljne suradnjom, ovo je bio logičan nastavak', smatra Lejo.

Objašnjava da je Maksima agencija bila zadužena zaorganizaciju događaja (tehničke postavke, prostor, catering i sl.) i zamedije, no ne i za angažman govornika među kojima su bili SDP-ovi ministri. 'Za sadržaj, prezentacije, partnere koji sudjeluju u projektu, govornike te sam materijal o seminaru bili su zaduženi predstavnici Europske komisije iz Bruxellesa', kaže Lejo otkrivajući da su već dobili i novi projekt za EK.

Direktorica Lejo ističe da među njihovim klijentima nema državnih tvrtki ili institucija: 'S obzirom na to da je Ivan Račan bio suvlasnik agencije, Maksima gotovo da i nema takve suradnje u povijesti. A kako njegov suvlasnički udio nije prodan, već prebačen na odvjetnika, i dalje ne surađujemo s državnim subjektima. Ne zato što mislimo da to ne možemo raditi, već zato što ne želimo dovoditi svoju agenciju u bilo kakve insinuacije u vezi s time. Stoga radimo isključivo s gospodarstvom, uglavnom su to sve strane korporacije, koje dobivamo na natječajima, temeljem iskustva i referenci.' Kao važnije Maksimine klijente, uz Europsku komisiju, pobrojala je tvrtke Microsoft Hrvatska, OMV, Huawei Device Hrvatska, Alpari FS, Pirelli, Boehringer Ingelheim i Laško.