DIGITALNA HRVATSKA 2030.

Započeo razvoj Strategije digitalne Hrvatske, održan prvi sastanak stručne radne skupine

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 13.05.2022 12:46
  • Objavljeno 13.05.2022 u 12:46
Gordan Kožulj i Bernard Gršić

Gordan Kožulj i Bernard Gršić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Vlada Republike Hrvatske izradila je Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine (NRS) kao krovni dokument i sveobuhvatni akt strateškog planiranja kojim se dugoročno usmjerava razvoj društva i gospodarstva u svim važnim pitanjima za Hrvatsku, koja time prvi put od stjecanja neovisnosti, dobiva okvir za razvoj u narednom desetljeću

Partner u projektu je renomirana svjetska konzultantska tvrtka Deloitte koja je zadužena za pripremne aktivnosti, analizu stanja i definiranje financijskog okvira i izradu nacrta prijedloga i sažetka Strategije digitalne Hrvatske.

Dokument se temelji na konkurentskim gospodarskim potencijalima Hrvatske te na prepoznatim razvojnim izazovima na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini.

Kako ističu iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, za postizanje ciljeva i kreiranje Hrvatske kakvu želimo 2030. godine važno je u središte staviti čovjeka, a svi dionici u društvu morat će zajednički djelovati kako bi se ostvarila vizija Hrvatske 2030. godine, koja je konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.

'Proces digitalne transformacije društva događa se u svim područjima života, no ključno je da iz vida ne izgubimo da njen cilj treba biti bolji život svih građana, konkurentnije gospodarstvo i svima jednostavno dostupna državna uprava. Drugim riječima, na nama je da usmjeravamo procese i upravljamo njima kako bi se Hrvatska razvijala, a ova strategija treba dati odgovore na pitanja kako da to postignemo u području digitalizacije', rekao je državni tajnik Bernard Gršić povodom prvog sastanka stručne radne skupine.

'Izrada Strategije bazirat će se na aktivnom dijalogu svih ključnih dionika javnog i privatnog sektora kroz rad njihovih predstavnika u Stručnoj radnoj skupini. Deloitte će pružiti podršku kroz uspostavu metodologije rada i vođenje projekta, zatim strukturiranje razvojnih potreba i potencijala nacionalne digitalizacije, moderiranja diskusije i usklađivanja vizije, kao i pri oblikovanju ciljeva i strateških projekata', naglasio je predstavnik tvrtke Deloitte Gordan Kožulj.

Nacrt prijedloga Strategije obuhvatit će nacionalne i EU strateške ciljeve i prioritete koji će biti osnova za definiranje mjera u najmanje sljedećim područjima: digitalna tranzicija gospodarstva, digitalizacija javne uprave i pravosuđa, razvoj širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža, razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!