NOVA ETAPA RAZVOJA EU-a

Hrvatska će idućih godina uložiti gotovo tri milijarde kuna u digitalnu transformaciju

11.05.2022 u 08:23

Bionic
Reading

Razmjena iskustava u digitalnoj transformaciji bila je tema susreta slovenskog ministra Marka Borisa Andrijaniča i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) Bernarda Gršića

Hrvatska je napredovala u digitalnoj transformaciji u proteklih pet godina po tzv. indeksu DESI te je s 24. došla na 19. mjesto u Europskoj uniji.

Portal e-Građani danas koristi više od 1.600.000 tisuća ljudi, a samo u protekloj 2021. godini napravljeno je više od 32 milijuna transakcija, što znači da su toliko puta manje išli na šaltere.

'Važno nam je čuti iskustva Slovenije u digitalnoj transformaciji, kako u tehničkom i zakonodavnom dijelu, tako i dijelu utjecaja digitalizacije na ekonomiju i radna mjesta. U narednih nekoliko godina Republika Hrvatska investirat će gotovo tri milijarde kuna u digitalnu transformaciju koja će omogućiti produktivnije, a time i konkurentnije gospodarstvo Hrvatske', naglasio je Bernard Gršić.

Digitalno opismenjavanje šireg stanovništva

Slovenija je bila 13. prema indeksu DESI 2021. godine, a prije pet godina bila je na 18. mjestu među državama članicama Europske unije.

Mark Boris Andrijanič, zadužen za digitalnu preobrazbu, naglasio je kako vlada ima u planu više ciljeva koje treba ostvariti ove i idućih godina da bi se ubrzala digitalna transformacija Slovenije.

'Napredovali smo u digitalnoj transformaciji i razvoju digitalnih vještina građana. Digitalno opismenjavanje šireg stanovništva također je ambicija slovenske vlade i narednih godina bit će dostupni tečajevi robotike, umjetne inteligencije i digitalnog poduzetništva. Od lipnja ove godine u planu je izdavanje besplatnih digitalnih vaučera, u vrijednosti 150 eura po stanovniku, za kupnju računalne opreme kako bi se školovanjem razvile digitalne vještine na daljinu', zaključio je.