dvosjekli mač

Zapadne korporacije još uvijek zarađuju milijarde dolara u Rusiji, no Kremlj ih je 'zarobio'

19.09.2023 u 21:13

Bionic
Reading

Zapadne korporacije koje se nisu povukle iz Rusije još uvijek zarađuju milijarde dolara u toj zemlji. No Kremlj im blokira isplatu dobiti pa su tvrtke u velikom riziku: Nastaviti zarađivati novac i nadati se da će jednom moći do njega ili se u potpunosti povući s velikog tržišta

Svi profiti kompanija iz zemalja članica eurozone i ostalih zemalja koje je Rusija stavila na popis 'neprijatelja' zasad su nedostupni za povlačenje, piše u utorak Tagesschau.

Samo lani, prema istraživanju Ekonomskog fakulteta u Kijevu, Moskva je blokirala isplatu 18 milijardi američkih dolara korporativne zarade. Najveći dio tog novca, 4,9 milijardi dolara, pripada američkim tvrtkama, a slijede njemačke, austrijske i švicarske kompanije.

Prema podacima istraživača iz Kijeva, austrijska Raiffeisen banka ostvarila je najveći pojedinačni profit od dvije milijarde dolara.

Raiffeisen je najveći zapadni zajmodavac u Rusiji, ali do zarade i dalje ne može. Prema istom istraživanju ukrajinskih ekonomista, američki Philip Morris i Pepsi u Rusiji pak imaju 'zarobljeno' 775 i 718 milijuna dolara.

U pojedinim slučajevima vlast u Moskvi dopustila je isplatu dobiti, za što je preduvjet 'dobro vladanje' korporacija. Što 'dobro vladanje' točno podrazumijeva i kako funkcionira taj mehanizam, nije posve poznato, no pretpostavlja se da režim Vladimira Putina dopušta isplatu dobiti samo onim kompanijama koje su se obvezale nastaviti poslovati u Rusiji, bez obzira na rat u Ukrajini.

  • +20
Rat u Ukrajini - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

Prema pisanju Financial Timesa, to je Japan Tobaccu omogućilo da si isplaćuje zaradu i nakon invazije na Ukrajinu.

Nije posve jasno ni to što će Moskva učiniti sa zamrznutim novcem. Prisutnost zapadnih kompanija im je od velike važnosti jer kapital i dalje bježi iz zemlje dok se vrijednost rublja vrti oko povijesno najnižih razina.

Pretpostavlja se da bi zamrznuti novac zapadnih kompanija mogao biti i poluga za oslobođenje zamrznutog ruskog novca u zapadnim bankama.