legendarni ekonomist

Doktor Propast upozorava bankare: 'Ako ne napravite ovo, idemo u stagflaciju!'

19.09.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Legendarni ekonomist Nouriel Roubini, poznat pod nadimkom Doktor Propast, u razgovoru za Bloomberg poslao je važno upozorenje centralnim bankarima u Europi i SAD-u

Doktor Propast je mišljenja da središnje banke moraju nastaviti podizati kamatne stope da bi se obranile od rizika ulaska u stagflaciju - perioda u kojem je gospodarski rast zaustavljen, a inflacija visoka.

Poznati pesimist Roubini izjavio je da će nedavno povećanje cijena nafte održavati visoku inflaciju te da bi bilo kakvo razmatranje olakšane monetarne politike bilo preuranjeno.

Europska središnja banka (ECB) i Bank of England (BoE) suočavaju se s većim dilemama od američke središnje banke FED jer cijene u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje brzo rastu, a gospodarski rast se usporava, rekao je.

Za njega su namjere popuštanja s rastom kamata problematične jer indikatori govore da bi se dizanje kamata moglo odvojiti od inflacijskih očekivanja, što je siguran put u stagflaciju.

  • +2
Nouriel Roubini Izvor: Profimedia / Autor: Valeriano DiDomenico / Avalon / Profimedia

BoE je promijenila svoje smjernice u posljednjih nekoliko tjedana jer se britanska ekonomija počela usporavati. Proizvodnja je pala u srpnju, a nezaposlenost raste.

Inflacija u eurozoni također je 'znatno iznad cilja'.

  • +5
ECB Izvor: Profimedia / Autor: Daniel ROLAND / AFP / Profimedia

'To je dilema i za ECB i za BoE. S jedne strane smanjenje ekonomske aktivnosti može ih natjerati da možda stanu s dizanjem kamata. S druge strane, ako inflacija ostane znatno iznad cilja, možda će morati poduzeti još jedno povećanje kamatnih stopa. Bez dodatnog povećanja kamatnih stopa dolazi do stagflacije', upozorio je.

SAD je u boljoj poziciji, dodao je ekonomist, ali također zagovara još jedno podizanje kamatnih stopa zbog sve viših cijena sirove nafte. Zaključio je da su visoke referentne kamatne stope problem sam po sebi, no u ovom trenutku sve je bolje od perioda stagflacije, a koji su u povijesti znali trajati i po desetak godina.