PRAZNA OBEĆANJA ILI...?

Zapadne kompanije obećale su masovno napustiti Rusiju, no to su uglavnom napravile samo na papiru. Ovo su njihova opravdanja

31.01.2023 u 22:06

Bionic
Reading

Netom nakon počeka rata u Ukrajini mnoge svjetske tvrtke iz različitih sektora – od tehnologije do automobilske industrije i energetike - najavile su da će obustaviti poslovanje u Rusiji. No gotovo godinu dana poslije najavljenog poslovnog egzodusa iz Rusije većina kompanija još uvijek se nije povukla iz te zemlje

Kad je u veljači prošle godine počeo rat u Ukrajini, u Rusiji je ukupno bilo aktivno 2405 podružnica u vlasništvu 1404 kompanije iz zemalja članica EU-a i G-7. No kako sad pokazuje istraživanje Sveučilišta St. Gallen, do kraja godine manje od devet posto njih prodalo je barem jednu od svojih podružnica u Rusiji.

Kako pokazuju podaci, tvrtke koje su otišle s ruskog tržišta bile su manje profitabilne i imale su više zaposlenika od onih koje su ostale u Rusiji. Pritom je više američkih tvrtki napustilo Rusiju (18 posto) nego onih sa sjedištem u EU (8,3 posto) ili Japanu (15 posto), piše CNBC.

Od onih tvrtki koje su svoje poslovanje zadržale u Rusiji 19,5 posto je u njemačkoj, 12,4 posto u američkom vlasništvu, a sedam posto njih u vlasništvu japanskih multinacionalnih kompanija. 'Ovi podaci nam pokazuju da zapadne tvrtke možda i nisu toliko spremne odvojiti se od gospodarstva koje njihove vlade smatraju geopolitičkim suparnikom', kažu profesori sa Sveučilišta St. Gallen.

Analitičari britanske banke Barclays ističu da Europa trenutačno zaostaje u svom naumu povlačenja tvrtki iz Rusije. Većina njihovih klijenata isprva je obećala izlazak s ruskog tržišta, ali malo njih doista je učinilo to zbog, kako kažu, mnogih izazova. S jedne strane, objašnjavaju analitičari, teško je uopće dobiti dobru procjenu imovine koju želite prodati u Rusiji, a s druge strane nema puno potencijalnih kupaca, posebice onih koji nisu pod sankcijama.

Bilo je prijedloga i da se imovina kompanija koje napuste Rusiju (uključujući intelektualno vlasništvo) nacionalizira. Kako stvari sad stoje, tvrtke imaju opciju prodati imovinu za puno manje novca nego što ona zapravo vrijedi, ostati u Rusiji ili je napustiti bez ikakve naknade, kažu iz Barclaysa.

  • +5
Zapadne tvrtke u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Felipe Kutepov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

One tvrtke koje su pak ostale u Rusiji, ali se više ne oglašavaju, morat će se izboriti sa sve oštrijim sankcijama i sve većim negodovanjem dionika. Tvrtka Henkel u nekoliko je navrata istaknula da namjerava zaustaviti svoje poslovanje u Rusiji te je pritom bila vrlo transparentna pred investitorima oko mogućih posljedica tog poteza jer je njezinih pet posto prodaje i deset posto operativne dobiti ostvareno u Rusiji.

Britanski think tank Moral Ratings Agency prošli tjedan objavio je da neke od najvećih svjetskih kompanija planiraju 'napustiti' Rusiju otpisom svoje imovine, što bi značilo da se, u slučaju da se situacija promijeni, vrijednost te imovine opet može povećati.