susret pet direktorica

Zanimljiva panel rasprava na Bug Future Showu: Kako se žene snalaze u IT sektoru

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 04.02.2021 15:29
  • Objavljeno 04.02.2021 u 15:00
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

U sklopu konferencije Bug Future Show (BFS) 2021, koju organizira magazin Bug u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom (HT), održana je panel rasprava 'Žene rasturaju – najuspješniji hrvatski digitalni projekti u 2020'. Tema panela bila je pozicija žena u IT sektoru

U raspravi su sudjelovale Nataša Malić, direktorica planiranja i inženjeringa mreže u Hrvatskom Telekomu; Nikolina Zečić, direktorica upravljanja iskustvom klijenata, marketinga, identiteta i komuniciranja u Zagrebačkoj banci; Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj u Croatia osiguranju; Tana Zimmermann, suosnivačica i CEO bazzar.hr-a, te Valerija Špoljarić, senior business analyst & project manager iz tvrtke SPAN.

Na pitanje voditelja Ivana Šarića kako se snalaze u IT sektoru, u kojem dominiraju muškarci, Nataša Malić odgovorila je da je najvažnije znanje.

'Cijeli život sam što kroz školovanje na FER-u, što u poslu okružena muškarcima. Nikad nisam imala problema. Bitno je da vladate materijom i poznajete tehnologiju. U HT-u su timovi miješani i najnormalnije funkcioniramo', rekla je Malić, u HT-u jedna od čelnih ljudi za razvoj 5G mreže.

Tana Zimmermann istaknula je kako je u njezinoj tvrtki 75 posto žena, osim u IT odjelu.

'Imali smo u jednom trenutku toliko žena da smo ciljano tražili muškarce. Jednostavno se dogodilo to da su žene bile najbolji kandidati na natječajima. Ocjenjujemo ljude jedino po njihovim vještinama i karakteru te tome kako će se uklopiti u tim', izjavila je Zimmermann.

Nataša Malić, direktorica planiranja i inženjeringa mreže u Hrvatskom Telekomu

Nataša Malić, direktorica planiranja i inženjeringa mreže u Hrvatskom Telekomu

Izvor: Screenshot / Autor: Tportal

Nikolina Zečić dodala je da u Zagrebačkoj banci radi 60 posto žena dok je u SPAN-u, prema riječima Valerije Špoljarić, njih svega 24 posto. U tehnici u HT-u, izjavila je Nataša Malić, manje je od 10 posto žena.

'Možda je problem u tome što se na IT sektor gleda isključivo kroz programiranje. Mislim da to odbija žene. U javnosti se IT pogrešno predstavlja. U IT projektima nema samo čistih tehnikalija, već su to puno kompleksniji poslovi', rekla je Ana Zovko.

Kao prednost žena Nataša Malić iz HT-a istaknula je njihovu svestranost.

'Žena mora misliti na 100 stvari. Vode brigu o obitelji, a istovremeno razvijaju karijeru. Naša mogućnost da vodimo brigu o puno stvari istovremeno je naša jača strana', mišljenja je Malić.

Voditelj Ivan Šarić i Nikolina Zečić, direktorica upravljanja iskustvom klijenata, marketinga, identiteta i komuniciranja u Zagrebačkoj banci

Voditelj Ivan Šarić i Nikolina Zečić, direktorica upravljanja iskustvom klijenata, marketinga, identiteta i komuniciranja u Zagrebačkoj banci

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

Nikolina Zečić pak smatra da su žene hrabrije, što ih čini uspješnijima.

'Imamo projekt o važnosti mentalnog zdravlja. Unutar njega imamo različita gostovanja, blogove i svjedočanstva. Žene su te koje su se prve otvorile. Htjele su skinuti stigmu s mentalnih oboljenja. To su traumatična iskustva. Vidjet ćemo hoće li ih slijediti muškarci', rekla je Zečić.

Na pitanje koje su to prednosti žena kao voditelja timova, Ana Zovko iz Croatia osiguranja odgovorila je kako je teško govoriti o prednostima.

Tana Zimmermann, Ana Zovko i Ivan Šarić

Tana Zimmermann, Ana Zovko i Ivan Šarić

Izvor: Screenshot / Autor: Tportal

'Iz iskustva rada na digitalnom auto osiguranju Laqo tri su stvari bile izuzetno važne. Nevjerojatna podrška uprave, odličan tim sačinjen od novih digitalaca izvana i eksperata za osiguranje iz same tvrtke te odluka da nema kompromisa u osmišljavanju što jednostavnije aplikacije korisnicima', nabrojala je Zovko.

Na kraju panela sve su se sudionice složile oko savjeta mladim ženama, ali i muškarcima, koji su na početku poslovne karijere: Vjerujte u sebe i tijekom cijele karijere ulažite u obrazovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!