najviše je energije

Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 9,1 posto

03.04.2019 u 08:47

Bionic
Reading

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u veljači 1,4 posto više u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene 9,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni povećane zalihe kapitalnih proizvoda, za 12,3 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju i energije su porasle 3,1 posto, a netrajnih proizvda za široku potrošnju za 1,6 posto.

Istodobno su zalihe intermedijarnih proizvoda smanjene 0,6 posto. Na godišnjoj su razini, pak, zalihe energije povećane za 29,5 posto, a kapitalnih proizvoda za 2,5 posto.

Zalihe intermedijarnih proizvoda su pak pale za 14,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za deset posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za šest posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji porasle za 1,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji pale 9,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju povećane za 3,8 posto.