DIREKTOR BARIŠIĆ:

Zaključak Žitozajednice ne obvezuje otkupljivače

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.08.2009 17:57
  • Objavljeno 12.08.2009 u 17:54
poljoprivreda, žito, polje

poljoprivreda, žito, polje

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zaključak Žitozajednice o otkupnoj cijeni pšenice ovogodišnjeg roda u iznosu od 0,78 do 0,82 kuna po kilogramu ne obvezuje nijednog otkupljivača, već oni sami određuju svoje cijene, rekao je Hini direktor Žitozajednice Dragutin Barišić upitan za komentar današnjeg privremenog dogovora međimurskih poljoprivrednika sa Čakovečkim mlinovima

Oni su danas postigli privremeni dogovor o otkupnoj cijeni pšenice prema kojem će ta tvrtka seljacima uplatiti razliku između traženih 95 lipa i ponuđenih 82 lipe po kilogramu, ako se Žitozajednica, čija su članica i Čakovečki mlinovi, usuglasi sa zahtjevanom cijenom.

Uz ogradu da nije obaviješten o tom dogovoru, Barišić kaže da zaključak Žitozajednice nikog ne obavezuje, da je preporučen raspon cijena "orijentacione prirode" te da otkupljivači sami odlučuju.

Na sastanku Žitozajednice 23. srpnja zaključeno je da će njene članice otkupljivati pšenicu ovogodišnjeg roda po cijeni od 0,78 do 0,82 kune za kilogram, ovisno o paritetu i kvaliteti, a krajem srpnja je Žitozajednica objavila da njene članice (osim Agrokora) ostaju kod prijedloga te otkupne cijene.

Međimurski poljoprivrednici traže otkupnu cijenu pšenice od 95 lipa po kilogramu, koju su ponudili Agrokor i Podravka, što sa državnim poticajem od 15 lipa daje cijenu od 1,10 kuna za kilogram pšenice, dok su Čakovečki mlinovi ponudili 82 lipe, a otkupljenu su pšenicu i isplatili.

Na sastanku, održanom uz posredništvo međimurskog župana Ivana Perhoča, dogovoreno je kako će Čakovečki mlinovi seljacima uplatiti razliku između traženih 95 lipa i ponuđenih 82 lipe po kilogramu, ukoliko se Žitozajednica usuglasi sa zahtjevanom cijenom.

Stotinjak seljaka sa osamdesetak traktora, koji su u vrijeme pregovora blokirali silose Čakovečkih mlinova, poslije podne od tamo još nisu otišli tražeći pismenu potvrdu Čakovečkih mlinova da će im isplatiti tu razliku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi